ENIGE: Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet i samtale med SV-leder Audun Lysbakken om tomannsrom på sykehjem.
Foto: Nina Hansen
ENIGE: Generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet i samtale med SV-leder Audun Lysbakken om tomannsrom på sykehjem. Foto: Nina HansenVis mer

- Minst like vanskelig å forstå at Frp godtar dobbeltrom som at de godtar nye bomstasjoner

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen legitimerer at pleietrengende blir plassert på dobbeltrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Regjeringen forteller kommunene at de kan kjøpe seg ut av problemet på en billig måte. Det demper presset om å få på plass nok enerom, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

I kronikken «Livets slutt er ikke til salgs» i Dagbladet i går, tok Pensjonistforbundet et kraftig oppgjør med regjeringens manglende evne til å gjøre noe med at 2000 eldre og pleietrengende fremdeles må bo på dobbeltrom.

- Regjeringen har nå foreslått å gi kompensasjon til kommuner som ikke klarer å oppfylle eneromsgarantien, og avslag i prisen for eldre som må bo på dobbeltrom mot sin vilje. Dette er et steg i feil retning og en sovepute for norske kommuner, uttalte generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

Forbundet kjøper ikke regjeringens argument om at den enkelte som opplever å måtte bo på rom med et annet sykt menneske på sykehjem, i det minste får et plaster på såret ved å få beholde i underkant av 28 000 kroner i året, eller 76 kroner dagen.

- Det er liten tvil om at selv minstepensjonister ikke vil byttet bort sin verdighet for 76 kroner dagen, sier generalsekretæren.

Savner offensiv Audun Lysbakken trekker fram at det i utgangspunktet er bred politisk enighet om eneromsgarantien som kom med Handlingsplan for eldreomsorg allerede i 1997.

- Vi var kommet ganske langt i arbeidet med å kunne tilby enerom for alle, med en kraftig utbygging av plasser. Jeg savner en offensiv for å få dette i mål. Isteden signaliserer regjeringen til kommunene at de ikke trenger å sikre enerom for alle. De snikaksepterer noe vi har vært enige om ikke er greit, sier Lysbakken, og legger til:

- For meg betyr dette at regjeringen gir bort kravet om at alle må få tilbud om enerom.

SV-lederen tror veien å gå for å oppnå tilstrekkelig mange eneromsplasser er gjennom sterkere virkemidler overfor kommunene, eller øremerking av midler.

- Vi hadde gode erfaringer med øremerking i barnehagereformen og barnevernsløftet, sier Lysbakken.

Livskvalitet Han mener eneromsgaranti handler om verdighet og livskvalitet for pleietrengende som bor på sykehjem.

- Frp har vært pådrivere for dette i årevis, og jeg har vært enig med dem. Derfor er jeg overrasket over det som nå kommer fra regjeringen. Det er minst like vanskelig å forstå at Frp godtar dobbeltrom som at de godtar nye bomstasjoner, sier Audun Lysbakken.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarte i går på kritikken fra Pensjonistforbundet.

Han viste til at regjeringen i sitt første budsjett har gitt økte tilskudd til kommunene for å bygge flere plasser.

- Vi er den første regjeringen som innfører en straffeordning knyttet til å plassere beboere på dobbeltrom. Dette har tidligere ikke ført med seg noen økonomisk ulempe for kommunene. Kompensasjonen betyr i realiteten at straffen blir litt mindre, men det er like fullt en straff, sier Høie.