Minst én av fire frikjennes for voldtekt

Nå skal alle voldtektstiltaler siden 2003 granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Riksadvokat Tor-Aksel Busch skal nedsette en arbeidsgruppe som skal granske samtlige voldtektstiltaler og -rettssaker fra 2003 og hittil i år.


Bakgrunnen for beslutningen er at tall fra politiets straffesaksregister viser at voldtektssaker ender med frifinnelse tre ganger så ofte som andre saker, melder Aftenposten.

Langt over snittet

De tre siste åra har nærmere en tredel av alle voldtektstiltaler endt med frifinnelse. For forbrytelser totalt frifinnes det i bare 7-8 prosent av sakene.

- Vi er bekymret. Vi har over tid registrert at det er en forholdsvis høy frifinnelsesprosent i disse sakene, sier assisterende riksadvokat Hans-Petter Jahre til Aftenposten.

Påtalemyndigheten skal i teorien stille de samme krav til bevis som domstolene.

- Det betyr at når vi over tid får et utslag som dette, så må vi vurdere om det er vår påtalepraksis som må justeres, sier Jahre.

Flere saker kan bli henlagt

Den nye arbeidsgruppa skal nå gå gjennom tallene på ny for å se om de virkelig stemmer. Deretter skal den gå gjennom etterforskningsmaterialet i alle sakene, undersøke kvaliteten på politiet og påtalemyndighetens arbeid, og se nærmere på hvilke rettsinstanser som frifinner oftest.

Riksadvokaten ser ikke bort fra at påtalemyndigheten må heve terskelen for å ta ut tiltale - med andre ord at flere saker kan bli henlagt.

- Det er ett mulig utfall, ja. Vi kan vanskelig over tid fortsette med en praksis som leder til frifinnelse i en stor del av sakene, sier Jahre til avisa.

Både politi og påtalemyndighet har de seinere år blitt kritisert for at så mange anmeldte voldtektssaker henlegges allerede før de når rettsapparatet. I 2000 ble 8 av 10 anmeldte voldtektssaker henlagt.

Illustrasjonsfoto: SCANPIX