DRØMMEN KNUST:  Disse flyktninger ble forlatt i ørkenen som går gjennom Sudan og Libya av menneskesmuglere denne måneden. De ble anholdt i en militærbygning like ved grensa mellom Sudan og Libya, vel vitende at minst ti aldri kom levende fra reisa. Nå er framtida svært uviss. Libya har allerede millioner av flyktninger i landet, samtidig som at landet er i kaos, med egenrådige militsgrupper og politikere uten handlekraft. Foto: Ashraf Shazly/Afp/Scanpix
DRØMMEN KNUST: Disse flyktninger ble forlatt i ørkenen som går gjennom Sudan og Libya av menneskesmuglere denne måneden. De ble anholdt i en militærbygning like ved grensa mellom Sudan og Libya, vel vitende at minst ti aldri kom levende fra reisa. Nå er framtida svært uviss. Libya har allerede millioner av flyktninger i landet, samtidig som at landet er i kaos, med egenrådige militsgrupper og politikere uten handlekraft. Foto: Ashraf Shazly/Afp/ScanpixVis mer

Minst én million flyktninger i borgerkrigstruede Libya

Kaos kan få enda flere til å flykte videre til Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før og under borgerkrigen i Libya i 2011 truet den egenrådige og nå avdøde diktatoren Muammar Kadhafi med at et enormt antall flyktninger ville flykte fra Libya og mot Europa hvis han ikke lenger styrer landet. Drøye tre år etter er det stadig mer kaos i Libya, grensene mot nabolandene er åpnere enn før og stadig flere afrikanere ønsker seg et bedre liv i vesten.

De siste månedene har også en rekke mennesker mistet livet i et forsøk på å dra fra Libya og mot Europa. I forrige uke sank en båt med 400 flyktninger utenfor Lampedusa, som det har gjort jevnlig det siste året.

Flykter landet Inntil borgerkrigen var det oljerike Libya et ettertraktet sted for mange flyktninger. Men med den stadig mer kaotiske politiske og sikkerhetssituasjonen i landet, er ikke landet lenger et lovende sted å finne jobb. Saudi-Arabia tok ut sine ansatte fra Libya i går. Amerikanerne vurderer det samme, på grunn av den stadig forverrede sikkerhetetssituasjonen.

Igjen er de illegale flyktningene. De opplever i stedet at de blir behandlet dårlig av libyerne, som sjøl får det stadig vanskeligere i landet.

Den unge mannen Abocar fra Mali flyktet illegalt gjennom Sahara-ørkenen til Libya. Målet var å tjene penger som han om ett år eller tre kunne ta med seg tilbake til familien som er igjen i hjemlandet.

VILLE TIL EUROPA:  Disse mennene var på vei i en båt fra Libya mot Europa, men ble anholdt av den libyske kystvakten. Foto: Ismail Zitouny/Reuters/Scanpix
VILLE TIL EUROPA: Disse mennene var på vei i en båt fra Libya mot Europa, men ble anholdt av den libyske kystvakten. Foto: Ismail Zitouny/Reuters/Scanpix Vis mer

- Det er veldig vanskelig å få seg jobb nå. Det er for mange flyktninger her, sier han fortvilet til Reuters.

Uten rettigheter Før borgerkrigen, var det et sted mellom 1,5 og 2,5 millioner flyktninger i Libya ifølge en rapport gjort av det danske flyktningrådet. Siden den gangen er ingen pålitelig opptelling gjort, men det antas at minst én million flyktninger er i landet. Mest sannsynlig langt flere.

Den midlertidige regjeringen i Tripoli blir presset av EU, som ønsker at de skal stoppe de mange båtene som drar fra den libyske siden av Middelhavet og nordover, i håp om en ny og mer lovende framtid. Men Libya er rammet av handlingslammede politikere og maktkåte militsgrupper med alt for mye våpen - og med svært ulike mål og agendaer.

De mange illegale flyktningene er blant de som rammes verst. Libya har ikke nedfelt lover for å sikre flyktningenes rettigheter, og flyktningene lever i kontinuerlig frykt for å bli arrestert og sendt ut av landet. De har heller ikke tilgang til verken helsetjenester, skolegang eller banktjenester. På grunn av alt kaoset i landet, har også oljeinntektene sunket jevnt de siste ti månedene, som igjen kan medføre et budsjett fullstendig ute av kontroll.

Arrestert og robbet Det har medført at parlamentet nå vurderer å holde igjen offentlig ansattes lønninger og stoppe subsidiering av matvarer. Som igjen medfører mer sinne og utålmodighet blant landets innbyggere.

Kidnappinger og biltyverier skjer også stadig oftere. Flyktningene føler seg nederst på rangstigen, og opplever at de blir sett på som «gående minibanker» siden de ikke har noe sted å oppbevare pengene sine.

KJEMPER OM MAKTA:  Ulike militsgrupper ønsker å bestemme over det handlingslammede libyske parlamentet. Den tidligere generalen Khalifa Haftar leder noen av dem, men få tror likevel han er mannen som vil få folkets støtte i Libya. Foto: Ap/Scanpix
KJEMPER OM MAKTA: Ulike militsgrupper ønsker å bestemme over det handlingslammede libyske parlamentet. Den tidligere generalen Khalifa Haftar leder noen av dem, men få tror likevel han er mannen som vil få folkets støtte i Libya. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

- Noen ganger blir jeg dårlig behandlet. De lover at jeg skal få 100 dinarer for en jobb, men når jeg er ferdig gir de meg bare 60. Barna i gata stjal mobiltelefonen og pengene mine, sier Abocar, og frykter at han kan miste jobbmuligheter nå som han er uten telefon. 

Flyktningen Ahmed fra Mali forteller at han ble arrestert like utenfor hovedstaden.

- Den første gangen jeg ble arrestert, var jeg i fengsel i en måned og fem dager. Da var vi folk fra Nigeria, Somalia, Eritrea.. Den andre gangen jeg ble tatt, var jeg i fengsel i 12 dager fordi jeg ikke hadde visa til Libya, forteller han.

På spørsmål om det ville ha vært bedre å være hjemme, sier han nei. Og viser til den blodige krigen i 2012 og kaoset som kom i etterkant. 

Kuppforsøk og kaos Søndag oppstod, nok en gang, kamper i den libyske hovedstaden Libya. Igjen var det rivaliserende grupper som forsøkte å ta over kontrollen over landets midlertidige instiusjoner. Det libyske parlamentet ble også angrepet. Noen mener at det som nå pågår er et kuppforsøk, mens andre libyere mener det er nok en kamp mellom militsgrupper som ikke medfører noen endring i det kaotiske landet.

ØNSKER MAKT:  Allerede i februar varslet Khalifa Haftar at han ønsker regimeendring i Libya. Haftar - og libyere flest - vil nå få bukt med de stadig mer radikale islamistgruppene øst i Libya. Foto: Anja Niedringhaus/Ap/Scanpix
ØNSKER MAKT: Allerede i februar varslet Khalifa Haftar at han ønsker regimeendring i Libya. Haftar - og libyere flest - vil nå få bukt med de stadig mer radikale islamistgruppene øst i Libya. Foto: Anja Niedringhaus/Ap/Scanpix Vis mer

- Mulighetene for å unngå fullstendig kaos er fremdeles her. Etter planen skal vi snart velge et nytt parlament. Vi valgte også en grunnlovsgruppe, og dette er positive tegn. Libya både trenger og kan få demokrati. Men da må vi få opprettet en velfungerende politistyrke og en felles hær. Og aller viktigst: Vi trenger å ha en sterk sentralregjering. Vi er i trøbbel og vi finner hele tiden nye måter å skape trøbbel på, sier en libysk kilde til Dagbladet.

HARDT LIV:  Kampen om jobbene for de mange flyktningene i Libya er knallhard, og livet til migrantene blir nå enda verre i det stadig mer borgerkrigstruede Libya. Foto: Ismail Zitouny/Reuters/Scanpix
HARDT LIV: Kampen om jobbene for de mange flyktningene i Libya er knallhard, og livet til migrantene blir nå enda verre i det stadig mer borgerkrigstruede Libya. Foto: Ismail Zitouny/Reuters/Scanpix Vis mer