Minst ni drept i selvmordsaksjon

Minst ni personer drept av en selvmordsbomber på gatekjøkken i Tel Aviv. Verken Hamas-regjeringen eller Israel gjør noe for å dempe gemyttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst ni personer er drept og rundt 60 skadet etter en eksplosjon i en restaurant sør i Tel Aviv i dag. 

En video fra den militante palestinske organisasjonen Islamsk hellig krig viser den angivelige selvmordsbomberen, 21 år gamle Sami Salim Mohammed Hammed fra Jenin på Vestbredden, ifølge Jerusalem Post.

Selv om Islamsk hellig krig var raskt ute med å påta seg ansvaret for aksjonen, skal også den palestinske grupperingen Al-Aqsa-martyrenes brigader, tilknyttet Fatah-bevegelsen, ha hevdet at de står bak bomben.

- Selvforsvar

Ifølge BBC og Haaretz uttaler Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri  at selvmordsangrepet var «en handling i selvforsvar». Dagens bombeangrep er det første siden palestinerne stemte fram Hamas til regjeringsposisjonen.

- Dette er et naturlig resultat av Israels kontinuerlige kriminelle handlinger mot vårt folk. Vi er i en tilstand av selvsforsvar og det palestinske folket har all rett til å bruke alle midler for å forsvare seg selv, sier Abu Zuhri ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er en mer aggressiv respons enn Israel har vært vant til fra hans forgjengere.

Samtidig mener Raanan Gissin, talsmann for den enda ferskere statsministeren Ehud Omert i Israel, at den Hamas-ledede selvstyremyndigheten er ansvarlig for bomben.

RAMMET FOR ANDRE GANG: Det er bare fire måneder siden sist falafelrestauranten Falafel Rosh Ha\'ir ble rammet av en bombeaksjon. Foto: SCANPIX/REUTERS
RAMMET FOR ANDRE GANG: Det er bare fire måneder siden sist falafelrestauranten Falafel Rosh Ha\'ir ble rammet av en bombeaksjon. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Dette palestinske styret, som klart har definert seg selv som en terroristenhet, har prøvd å støtte terrorister i større grad enn det forrige styret, og vi vil handle deretter, sier han ifølge Haaretz.

Israelske styrker rykket kort tid etter selvmordsbomben inn i palestinske områder på Vestbredden.

Har blitt bombet før

I tillegg til de drepte er minst 60 personer skadd etter gatekjøkkenangrepet i Tel Aviv, hvorav 15 alvorlig, og tilstanden er kritisk for minst én av dem, ifølge Jerusalem Post.

Den samme restauranten ble rammet av en bombe for fire måneder siden. Da ble selvmordsbomberen drept og  20 personer såret. Israelske sikkerhetsstyrker har lenge fryktet nye anslag fra islamsk Jihad og andre militante grupperinger, ifølge Haaretz.

Minst ni drept i selvmordsaksjon
SPRENGTE SEG I LUFTA: Sami Salim Mohammed Hammed (21), fra selvmordsvideoen fra Islamsk jihad.
MAKABERT: Gata på åstedet er dekket av blod.