Minst ni gisler drept

Ifølge saudiske myndigheter er dødstallene nå steget til 22. Alle sivilie, de fleste utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 04.30 i dag tidlig startet stormaksjonen der saudisk politi og sikkerhetsstyrker befridde de rundt femti gislene som ble holdt innesperret i et boligkompleks i byen Khobar, omtrent 400 kilometer nord-øst for hovedstaden Riyadh.

Flere hundre sikkerhetsstyrker omringet den luksuriøse Oasis-bygningen, mens et titall spesialtrente soldater firte seg ned fra helikoptre, og gikk inn via taket melder Reuters.

Rundt femti gisler, blant dem kvinner og barn, ble reddet ut under aksjonen, men minst 22 gisler skal ha mistet livet.

Ifølge saudiske myndigheter har tre av de fire militante angriperne, som stod bak terroraksjonen og gisseldramaet, klart å komme seg unna. Fjerdemann, som skal være leder for gruppen, er skadet og arrestert.

Det blodige gisseldramaet startet i går tidlig, da maskerte og bevæpnete islamister gikk til angrep på tre boligkomplekser for utenlandske oljearbeidere.

Etter vill skyting i og utenfor boligkomplekser og næringsbygg, tok angriperne seg inn i boligkomplekset Oasen. Der tok de et femtitalls gisler, mange av dem vestlige oljearbeidere.

Noen timer seinere ble deler av bygningen stormet av saudiske sikkerhetsstyrker, og gisseltakerne forskanset seg i sjette etasje av boligkomplekset, som ligger i hjertet av den saudiske oljeindustrien.

- Svenske fikk strupen skåret over

Ifølge saudiske myndigheter skal minst 22 mennesker ha mistet livet i aksjonene. Andre kilder sier 25. Tallene inkluderer ikke sju saudiske sikkerhetsfolk, som, i følge sikkerhetskilder, mistet livet lørdag, melder

Reuters

.

Det er usikkerhet omkring når de ulike ofrene døde og hvordan - noen kan ha mistet livet i forbindelse med angrepet lørdag, mens andre kan ha blitt drept i forbindelse med redningsaksjonen. Den saudiske diplomaten, Jamal Khashoggi, sier til

Reuters

at ni lik hadde blitt funnet i komplekset der gisseltakerne befant seg.

«Jeg tror sikkerhetsstyrkene stormet bygningen når de militære begynte å drepe gisler», sier Khashoggi.

En av de overlevende forteller dessuten at flere av gislene skal ha fått strupen skåret over da de forsøkte å rømme.

En av de drepte var en 51 år gammel svenske. Han arbeidet som kokk ved en restaurant i Oasis-komplekset, og er en av de sju som fikk strupen skåret over.

Under gisselaksjonen skal terroristene ha spurt beboerne om de var kristne eller muslimer. Kun muslimer fikk gå fri, blant dem fem libanesiske statsborgere. Arabiske kristne fikk ikke lov å gå.

Ofrenes nasjonalitet

Nasjonaliteten til de ofrene som er kjent til nå.

Èn amerikaner
Èn brite
Èn sør-afrikaner
Èn svenske
Åtte indere
Èn italiener
To srilankere
Tre saudiarabere
Tre filipinere
Èn egypter

Utlendinger flykter

Gårsdagens gisseldrama skremmer utlendinger ut av Saudi-Arabia. Flere svensker sier til Expressen.se at de ikke lenger tør å oppholde seg i landet.

- Nå er grensen passert. Jeg tør ikke lenger la min datter gå til skolen, sier Berit (40), som i går befant i nærheten av Oasis-komplekset der gislene ble holdt innesperret.

En annen svenske, Anders Jonsson, har også bestemt seg for å forlate Saudi-Arabia. Til tross for svært strenge saudi-arabisk vakthold føler han seg ikke trygg for terroren som i det siste har rammet landet flere ganger.

- Det er for farlig. Jeg og kona mi reiser, sier han.

Jonsson vet ikke om noen av hans kolleger er rammet av terroren.

- Akkurat nå er alt bare forferdelig kaotisk og traumatisk her nede, sier han til Expressen.

Følger situasjonen

USA og Storbritannina har allerede gått ut og anmodet sine borgere om å ikke dra til Saudi-Arabia. Norske utenriksmyndigheter følger utviklingen i landet nøye, men vil foreløpig ikke å endre sitt reiseråd til landet, melder NTB.

«På grunn av de rådende forhold ber Utenriksdepartementet norske borgere nøye vurdere nødvendigheten av å reise til eller oppholde seg i Saudi-Arabia», lyder UDs reiseråd, som ble utstedt 25. februar i fjor.

- Når det gjelder reiserådene, så oppdateres de jevnlig. Vi har foreløpig ikke valgt å endre det som foreligger for Saudi-Arabia, sier informasjonsrådgiver Cathrine Andersen i UD til NTB.

«Vi slaktet gislene»

I en angivelig al Qaida-kunngjøring påstås det at bin Ladens terrorgruppe står bak drap på flere vestlige gisler, og at de har «slaktet» en svenske og en italiener i Saudi-Arabia. Ifølge meldingen skal landet «tømmes for hedninger».

Tidligere i dag ble det også offentliggjort et lydbånd av en mannsstemme som angivelig tilhører al-Qaida-toppen Abdulaziz al-Muqrin:

- Blant de drepte var en japaner som ble slaktet fordi USA har blandet stammen hans inn i krigen mot muslimer, spesielt i Irak.

Det er ikke bekreftet fra annet hold at angrepet ble utført av al-Qaida.

STORAKSJON: Saudi-arabisk politi og sikkerhetsstyrker havnet i gjentatte skuddvekslinger med terroristene.
OFFER: Tv-bilder viser redningsmannskaper som frakter bort et av ofrene etter stormingen av Oasis-bygget i Khobar i Saudi-Arabia.
BLODBAD: Et blodstenkt fyrrom i bygningen der gisselaksjonen utspant seg.
OASIS-KOMPLEKSET: I dette luksuriøse boligkomplekset, der mange utenlandske oljearbeidere og familiene deres bor, holdt islamistene rundt femti gisler fanget.
STORMET: Bilder fra TV-stasjonen Al-Arabiya viser stormingen av boligkomplekset der gisseltakerne hadde forskanset seg i morges.