Minst på Stortinget

Kristin Halvorsens SV får lavest oppslutning av alle partiene i ny måling.

NEDOVER: Det går nedover for SV på meningsmålingene. Her er leder for Sosialistisk venstreparti, Kristin Halvorsen. Foto: Torbjørn Gønning / Dagbladet
NEDOVER: Det går nedover for SV på meningsmålingene. Her er leder for Sosialistisk venstreparti, Kristin Halvorsen. Foto: Torbjørn Gønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Synovates partibarometer for Dagbladet i november ligger partiet 2,1 prosentpoeng under valgresultatet fra 2009. Med en oppslutning på 4,1 prosent, tilbake 0,9 prosentpoeng fra målingen i oktober, er SV minste parti på Stortinget og knapt over sperregrensa på 4.

Både Venstre, KrF og Senterpartiet er større.

SV har ikke hatt en lavere oppslutning siden mars 1980 hvor de fikk 4 prosent, viser Synovates historiske data.

- Exit-strategi - SV har et kjempeproblem. Partiet sitter igjen uten saker. Hvis meningsmålingene fortsetter slik, ned mot sperregrensa, vil de begynne å lete etter en exitstrategi. De har ikke rygg til å sitte tre år til i regjering med slike målinger, sier administrerende direktør i Burson Marsteller, Sigurd Grytten, til Dagbladet.

Han påpeker at skolepartiet SV har hatt skolestatsråden siden 2005.

- Verken Øystein Djupedal, Bård Vegar Solhjell eller Kristin Halvorsen har overbevist. Den andre store saken er miljø; Jens Stoltenberg har tatt klimaballen og løpt med den, sier Grytten og legger til:

- Det velgerne spør seg om er derfor: Hvorfor stemme SV? Hvis de fortsetter å få så dårlige målinger, vil de måtte lete etter en vei ut av regjeringen. Det kan være at de ikke får en Lofoten-løsning slik de vil ha den, eller at det skjer noe i Afghanistan som gjør at SV kan
trekke seg ut. For de må ha en grunn til å oppløse regjeringen

- For tungt
Kristin Halvorsen skiftet i fjor taburett fra Finansdepartementet til Kunnskapsdepartementet for å kunne profilere
partiet bedre.

- Det kan virke som om Kristin Halvorsen har fått seg et litt for tungt departement. Jeg tror det var en tabbe da hun gikk av som finansminister og til Kunnskapsdepartementet. Hun klarer ikke å profilere partiet godt nok som partileder samtidig som hun er nødt til å gjøre en god jobb som kunnskapsminister, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.

Heller ikke at Kristin Halvorsen offentliggjorde at hun ville ta gjenvalg som partileder har fått velgerne til å strømme til partiet. Aarebrot mener SVs problem som juniorpartner i regjeringa er at de ikke klarer å få nok oppmerksomhet rundt seg.

- Hun burde heller komme segtil Barne- og likestillingsdepartementet eller overta som forskningsminister. Det er lettere departement.

Slik det er nå, taper SV to prosentpoeng fra valg til  valg så lenge de sitter i regjering. Det kan bli altfor dyrt for partiet, mener Aarebrot.

- Kan ikke ha noe av Kristin Halvorsen hadde ifølge sin statssekretær, Roger Sandum, ikke tid til å kommentere den elendige målingen overfor Dagbladet.

- Dette kan vi ikke ha noe av. Det må vi gjøre noe med, sier nestleder Audun Lysbakken.

Han erkjenner at partiet har hatt flere dårlige målinger i det siste.

- Det tar vi på alvor. Jeg håper at de viktige gjennomslagene SV nå har når det gjelder foreldrepermisjon, frafall i videregående og vår rolle i debatten om uføre viser våre velgere at vi står på. Men det er ingenting enn hardt arbeid som kan snu det. Dette er langt under
der hvor vi skal og vil være, sier Lysbakken til Dagbladet.

Kraftig fram KrF gjør et byks på målingen fra en oppslutning på 3,9 prosent forrige måned til 6,2 prosent i november.

Det kommer etter at Knut Arild Hareide har sagt at han gjerne blir ny partileder etter Dagfinn Høybråten.

- I den grad KrFs oppslutning øker som en følge av at jeg sier nei til gjenvalg, så er det helt greit for meg, sier Høybråten lattermildt.

Vis mer