KJEMPER: En opposisjonstilhenger, væpnet med en stokk, har tatt til gatene i Kongos hovedstad Kinshasa for å demonstrere mot valgresultatet som utpekte sittende president Joseph Kabila som vinner. Minst seks personer er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker i hovedstaden som følge av annonseringen. Foto: AFP PHOTO/GWENN DUBOURTHOUMIEU/SCANPIX
KJEMPER: En opposisjonstilhenger, væpnet med en stokk, har tatt til gatene i Kongos hovedstad Kinshasa for å demonstrere mot valgresultatet som utpekte sittende president Joseph Kabila som vinner. Minst seks personer er drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker i hovedstaden som følge av annonseringen. Foto: AFP PHOTO/GWENN DUBOURTHOUMIEU/SCANPIXVis mer

Minst seks drept i Kongo-kamper

Voldelige sammenstøt etter valgresultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har brutt ut flere kamper i Kongos hovedstad Kinshasa, etter at sittende president Joseph Kabila i går ble erklært vinner av valget. Minst seks demonstranter er så langt drept i sammenstøt med sikkerhetsstyrker, melder Al Jazeera.

Det er meldt om skyting i flere byer, etter at tilhengere av opposisjonsleder Etienne Tshisekedi tok til gatene som følge av det omstridte valgresultatet. Tshisekedi nekter å godta tapet, og erklærte seg i går for å være landets rettmessige president.

Politiet stikker av med folk Kabilas administrasjon fordømmer uttalelsen, og sier det er «en uansvarlig handling som bryter republikkens lover», ifølge Al Jazeera.

- Det er knapt noen muligheter for opposisjonen til å håpe på at resultatet blir forkastet i høyesterett. Det betyr at opposisjonen er avhengig av at supporterne tar til gatene, men sikkerhetsstyrker har barrikadert områder som anses for å være opposisjonens høyborger, sier Al Jazeera-korrespondent Yvonne Ndege.

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at de har observert sivilt politi i opposisjonelle nabolag, og drar unge menn ut av hjemmene og inn i umerkede biler.

- Politiet kom. De dro med fem av av barna mine. En er 20, en er 23, en er 19 og de to andre er voksen. De slo ned døra og vinduet. De ødela tingene våre. De tok mobiltelefonene, sier Bienvenue Ngomgo til AP.

- Selvmord å være her Da Dagbladet besøkte de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Ndola fengselet i Kinshasa på mandag uttrykte de bekymring for egen situasjon dersom valgresultatet skulle utløse vold.

- Hva gjør dere om fengselet blir angrepet av opprørere og portene åpnes?

- Da hadde det vært selvmord å bli her. Da blir vi jo tvunget til å stikke, sa Joshua French til Dagbladet da.

Vold og kaos Kongo-valget 28. november var det første til å bli organisert lokalt etter borgerkrigen som tok livet av over fem millioner mennesker, og var preget av vold, kaos og beskyldninger om fusk, ifølge Al Jazeera.

Sittende presidenten Kabila fra Folkepartiet for gjenreisning og demokrati (PPRD) fikk 49 prosent av stemmene, mens den ledende opposisjonskandidaten Etienne Tshisekedi fra Unionen for Demokrati og Sosiale Framskritt (UDPS) fikk 32,3 prosent, opplyste valgkomiteens leder Daniel Ngoy Mulunda før helga.

DEMONSTRERER: Det er meldt om skyting i flere byer. Foto: REUTERS/Emmanuel Braun/SCANPIX
DEMONSTRERER: Det er meldt om skyting i flere byer. Foto: REUTERS/Emmanuel Braun/SCANPIX Vis mer