Minst seks drept i selvmordsaksjon

Minst seks mennesker ble drept og over 20 skadd da en selvmordsbomber onsdag morgen sprengte seg i lufta på en buss utenfor byen Umm al-Fahm nord i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge israelske politikilder var gjerningsmannen palestiner, men dette er ikke bekreftet.

Ingen palestinsk gruppe har påtatt seg ansvaret for terroraksjonen, som framsto som alt annet enn typisk for tidligere aksjoner av denne typen.

- Selvmordsbomberen sprengte seg i lufta bak i bussen, som var full og på vei fra Tel Aviv til Nazareth nordøst i Israel, sa en talsmann for busselskapet Egged til israelsk radio.

De aller fleste passasjerene på bussen var palestinere med israelsk statsborgerskap, såkalt israelske arabere, som var på vei på jobb i morgentimene.

Selvmordsbomberen utløste bomben rett utenfor den arabiske byen Umm al-Fahm.

- Meningsløst

En talsmann for statsminister Ariel Sharon anklaget onsdag morgen som ventet Yasser Arafat og de palestinske selvstyremyndighetene for å ha ansvaret for selvmordsaksjonen.

- Arafat har ikke gitt klar ordre om å få slutt på terrorismen, sa talsmannen Arieh Meckel. Anklagen ble avvist fra palestinsk side.

- For en palestinsk selvmordsbomber må det da være meningsløst å reise fra Tel Aviv til Umm al-Fahm for å sprenge seg og andre palestinere i lufta, sier en palestinsk sikkerhetskilde til NTB i morgentimene.

- Like meningsløst er det at israelerne legger skylden på formann Arafat, som sitter innesperret i Ramallah. Vi aner ikke hvem selvmordsbomberen var eller hvem som sendte ham, og tar uansett avstand fra aksjoner som dette, sier kilden.

En Hamas-kilde på Vestbredden avviser også overfor NTB ethvert kjennskap til selvmordsaksjonen, men utelukker likevel ikke at organisasjonens væpnede ving kan ha stått bak.

- Jeg vet ikke, sier kilden, som medgir at målet for aksjonen i så fall synes underlig.

Cheney-besøk

Onsdagens angrep kom bare timer etter at USAs visepresident Dick Cheney reiste fra Israel, der han på under et døgn ytterligere svekket den tillit palestinerne ennå måtte ha til USA som en nøytral mekler i Midtøsten.

Mens Cheney under sitt besøket hos Ariel Sharon understreket USAs varme forhold til Israel, og knapt ytret et kritisk ord om statsministerens militære maktbruk som er fordømt av en hel verden, nektet han helt å møte Yasser Arafat.

Først ved avreisen tirsdag antydet Cheney et mulig framtidig møte med palestinernes president, men bare dersom Arafat stanser opprøret mot israelsk okkupasjon.

Under en felles pressekonferanse med Sharon understreket Cheney videre at det nå er opp til palestinerne å respektere en våpenhvile, uten å nevne israelsk okkupasjon, beleiring og blokade med et ord.

Sharon tilbød på sin side Arafat fritt leide fra Ramallah, men truet samtidig med å nekte ham å komme tilbake til de palestinske selvstyreområdene dersom «terroraksjonene» fortsetter.

Sikkerghetsmøte

Om onsdagens selvmordsaksjon utenfor Umm al-Fahm ville få konsekvenser for det planlagte sikkerhetsmøtet mellom palestinske og israelske representanter senere på dagen, var i morgentimene uklart.

Israels forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer antydet tirsdag kveld muligheten for en våpenhvile innen 48 timer, mens palestinske sikkerhetskilder overfor avisen Ha'aretz åpnet for en våpenhvileavtale alt i løpet av dagen.

Om en våpenhvile vil bli respektert gjenstår derimot å se. Natt til onsdag ble to væpnede palestinere drept under et angrep mot en israelsk militærpatrulje sørvest for Jerusalem, og også utenfor Betlehem fant det sted et tilsvarende mot en israelsk militærpost. Ingen ble skadd i dette angrepet.

(NTB)