Minst seks spionerte for Saddam i Sverige

Minst seks svenske statsborgere med irakisk bakgrunn har i årevis spionert for Saddam Husseins regime i Irak. De seks har kartlagt tusener av personer med irakisk bakgrunn i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene er kommet fram gjennom arkiver fra den irakiske etterretningstjenesten Muhabarat som er blitt kjent etter Saddam-regimets fall, opplyser Sveriges Radio.

I arkivene finnes opplysninger om personenes familier, arbeidsforhold, fritidsaktiviteter, politiske meninger, klesstil, oppførsel og personlighet.

En av spionene har arbeidet i det svenske Migrationsverket, tilsvarende det norske Utlendingsdirektoratet, og omtales i arkivene som en «spesielt viktig agent». Mannen har kunnet skaffe til veie opplysninger om irakiske asylsøkere i Sverige.

Ifølge Sveriges Radio ble mannen for en uke siden avhørt av det svenske politiets sikkerhetstjeneste, Säpo. Han er også blitt ekskludert fra Assyriska Riksförbundet, en svensk organisasjon av personer med irakisk bakgrunn.

Mannen hevder selv at han er blitt forsøkt vervet som spion av Iraks ambassade i Stockholm, men at han tross trusler aldri lot seg rekruttere.

(NTB-TT)