ØDELEGGELSER: Saint Martin etter Irmas herjinger. Foto: NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Saint Martin etter Irmas herjinger. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ekstrem-orkanen Irma

Minst sju døde og øyer rasert: -Den er mye farligere enn «Harvey»

Orkanen Irma er nå på vei over flere øyer i Karibia. I kjølvannet følger orkanen «Jose», og i Mexicogolfen er orkanen «Katia» under utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK / OSLO (Dagbladet/NTB): Det ekstreme uværet har allerede begynt å føre til dramatiske ødeleggelser i Karibia.

Minst seks personer er døde i den franske delen av den karibiske øya St. Martin etter at orkanen Irma har rast gjennom regionen, melder NTB. Tidligere ble det bekreftet to døde og to skadd fra det franske utenriksdepartementet. St. Barts tilhører Frankrike, mens St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland.

Sent onsdag kveld norsk tid ble en person bekreftet død av regjeringen i Antigua og Barbuda.

Venter stigende dødsfall

Det er grunn til å tro at dødstallene vil stige ettersom Irma, den kraftigste orkanen som noensinne er registrert i Atlanterhavet, fortsetter sine herjeringer.

- Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe - en øygruppe i Karibia.

St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland. Øya St. Martin er på 88 kvadratkilometer, og 95 prosent av den franske delen er rammet.

- Situasjonen på St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus er ødelagt, sa Maire.

Store ødeleggelser

På øya Barbuda er omkring 95 prosent av bygningene ødelagt, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda.

- Etter å ha sett området fra lufta, vil jeg si at om lag 95 prosent av eiendommene er skadd på en eller annen måte, sier Browne i et intervju med den lokale kringkasteren ABS.

Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

- Ikke forberedt

– Den er mye farligere enn «Harvey». Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Amerikanske myndigheter har erklært unntakstilstand i Florida, Puerto Rico og De amerikanske jomfruøyene.

ØDELEGGELSE: Flyplassen Princess Juliana får kjenne på orkanen «Irma». Til vanlig er flyplassen som ligger på øyen Sint Marten kjent for sine spektakulære landinger. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Vi får se hva som skjer. Det ser ikke ut til å være noe godt. Tro meg. Ikke noe godt, sier USAs president Donald Trump om ekstremværet.

Sjefen for Federal Emergency Management Agency i USA, Brock Long, ber befolkningen om å følge retningslinjene fra statlige og føderale myndigheter.

- Ingen samfunn i USA er forberedt på å bli truffet av en orkan i kategorien fire eller fem, sier Long.

Fransk værvarsling hadde på forhånd advart mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand. Tusenvis av mennesker er evakuert fra utsatte områder i hele Karibia, og innbyggere har hamstret mat og vann for å være sikker på å klare seg, ifølge BBC.

Det tropiske ekstremværet Jose er blitt oppgradert til orkan, opplyser det nasjonale orkansenteret (NHC) i USA onsdag ettermiddag.

Jose var onsdag kveld norsk tid om lag 1.675 kilometer øst for De små Antiller, ei øygruppe sørøst i Karibia, med vindhastighet på opptil 33 meter i sekundet. Jose er dermed foreløpig en kategori 1-orkan.

Kraftigste noensinne

Orkanen Irma, som ligger lenger vest og som er i ferd med å passere de første øyene i Karibia på sin ferd videre nordvest mot Florida, er en kategori 5-orkan og den kraftigste som er registrert i Atlanterhavet noensinne. Så langt er to mennesker bekreftet omkommet. Irma truer Puerto Rico, Den dominikanske republikk, Haiti, Cuba og det sørlige Florida på sin ferd.

Lenger sørvest, i Mexicogolfen utenfor Mexicos østkyst, har også det tropiske uværet Katia blitt oppgradert til orkan, også den med vindstyrke på rundt 33 meter i sekundet.