Minst sju spanske agenter drept i Irak

Minst sju spanske etterretningsagenter ble drept i et geriljaangrep mot bilkolonnen deres sørøst for Bagdad lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg er en åttende person savnet, sier en talsmann for det spanske forsvarsdepartementet lørdag kveld.

De åtte spanske etterretningsagentene, som kjørte i en kolonne på to-tre biler, ble angrepet i den irakiske byen Sawayra, rundt 50 kilometer sørøst for Bagdad, på vei tilbake fra et oppdrag ved Najaf, ifølge BBC.

En polsk- og spanskledet divisjon patruljerer store sjiamuslimske områder sør for Bagdad.

Angrepet lørdag er det alvorligste mot spanske mål i Irak, der Spania har 1.300 soldater som deltar i den amerikanskledede okkupasjonsstyrken.

Den spanske regjeringen, som står foran valg neste år, trosset spansk opinion og valgte å støtte USAs krig mot Irak, først politisk og senere militært.

I begynnelsen av oktober ble en spansk diplomat og etterretnings offiser skutt og drept utenfor sitt eget hjem i Bagdad. Ytterligere en spansk offiser ble drept i terrorangrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad 19. august, der minst 22 personer mistet livet.

Støtte til Saddam

Et filmteam fra nyhetsbyrået Reuters filmet åstedet for angrepet der det lå utbrent kjøretøy omgitt av kroppsdeler og brukte patronhylser.

- Det var tre lik på siden av veien, og et i midtrabatten. Den første bilen i kolonnen var nesten helt brent ned og den andre var brannskadd, sier en kameramann fra den britiske fjernsynskanalen Sky TV.

- Folk på stedet sa at det var fem flere lik på den andre siden av veien, sier kameramannen til Reuters.

- Noen av mennene som sto og så på hadde skjerf foran ansiktet og ropte «vi ofrer vår sjel og vårt blod for deg Saddam Hussein», forteller Sky TV-reporter David Bowden.

- Færre angrep

Angrepet inntraff få timer etter at sjefen for okkupasjonsstyrkene, general Ricardo Sanchez, opplyste at antall angrep mot okkupasjonsstyrkene har gått ned med 30 prosent de siste ukene.

Men samtidig har måneden resultert i det høyeste dødstallet siden krigen begynte i mars.

Ifølge Washington Post ble 79 amerikanske soldater drept i november, mot 65 i mars og 73 i april da krigen pågikk.

Spesielt den siste uka har det vært færre irakiske angrep mot okkupasjonsstyrkene enn tidligere. Gjennomsnittlig har det den siste uka vært «bare» 22 angrep per dag, mot så mange som 50 om dagen bare for noen få uker siden, ifølge Sanchez.

Angrep på irakere

Men om antall angrep på amerikanske styrker har gått ned, har irakisk gerilja i stedet trappet opp angrepene på irakere som samarbeider med okkupasjonsstyrkene.

Blant annet har to bombeangrep mot irakiske politistasjoner kostet 17 irakere livet. 19 italienske soldater ble drept i et angrep i Nasiriya i Sør-Irak for to uker siden.

Nedskytingen av fire helikoptere i løpet av november står for over halvparten av de amerikanske militære dødsfallene. 39 soldat er døde da helikoptrene ble skutt ned.

Siden president George W. Bush i mai erklærte at kamphandlingene var over, er 185 amerikanske soldater drept i kamp. I tillegg har rundt 100 soldater mistet livet av andre årsaker.

Totalt har 436 amerikanske soldater og sivile mistet livet, enten i kamp eller av andre årsaker, siden krigen startet i mars.

(NTB)

MASKINGEVÆR: De åtte spanske agentene, som kjørte i en kolonne på to sivile biler, ble angrepet med rakettdrevne granater og automatgeværer i den irakiske byen Sawayra, rundt 50 kilometer sørøst for Bagdad.
FEIRER: Noen unge irakere danser rundt likene av to spanske agenter.