Minst sju Talibanere innvilget opphold i Norge

Bare det siste året.

TALIBANERE TIL NORGE: Minst sju personer med tilknytning til Taliban har fått opphold i Norge det siste året. Dette bildet viser Taliban-krigere i Afghanistan tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/SCANPIX
TALIBANERE TIL NORGE: Minst sju personer med tilknytning til Taliban har fått opphold i Norge det siste året. Dette bildet viser Taliban-krigere i Afghanistan tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Minst syv personer med tilknytning til Taliban har det siste året fått opphold i Norge.

Det viser en gjennomgang Aftenposten har gjort av over 100 Afghanistan-saker.

En mann som innrømmet å ha vært torturist for Taliban, skal være blant de som har blitt innvilget opphold fordi han kom fra «et sikkerhetsmessig ustabilt område i Afghanistan».

I retningslinjene til Utlendingsdirektoratet (UDI) som regjeringen har godkjent, står det klart at tilknytning til Taliban kan gi flyktningstatus i Norge.

Verken hos UDI eller Utlendingsnemnda (UNE) finnes det noen oversikt over hvor mange talibanere som har fått opphold de siste årene.

- I forbindelse med vedtak registreres en rekke opplysninger, men ikke denne type tilhørighet, sier assisterende UDI-direktør Frode Forfang.

Han viser til at Taliban-tilknytning kan være mye forskjellig, alt fra sentrale personer til folk som hevder de ble tvangsrekruttert.

Seksjonssjef i UNE, Ingun Halle, bekrefter at et ukjent antall talibanere har fått opphold i Norge, men at ingen av disse har hatt noen sentral tilknytning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer