Minst sju Talibanere innvilget opphold i Norge

Bare det siste året.

TALIBANERE TIL NORGE: Minst sju personer med tilknytning til Taliban har fått opphold i Norge det siste året. Dette bildet viser Taliban-krigere i Afghanistan tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/SCANPIX
TALIBANERE TIL NORGE: Minst sju personer med tilknytning til Taliban har fått opphold i Norge det siste året. Dette bildet viser Taliban-krigere i Afghanistan tidligere denne måneden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Minst syv personer med tilknytning til Taliban har det siste året fått opphold i Norge.

Det viser en gjennomgang Aftenposten har gjort av over 100 Afghanistan-saker.

En mann som innrømmet å ha vært torturist for Taliban, skal være blant de som har blitt innvilget opphold fordi han kom fra «et sikkerhetsmessig ustabilt område i Afghanistan».

I retningslinjene til Utlendingsdirektoratet (UDI) som regjeringen har godkjent, står det klart at tilknytning til Taliban kan gi flyktningstatus i Norge.

Verken hos UDI eller Utlendingsnemnda (UNE) finnes det noen oversikt over hvor mange talibanere som har fått opphold de siste årene.

- I forbindelse med vedtak registreres en rekke opplysninger, men ikke denne type tilhørighet, sier assisterende UDI-direktør Frode Forfang.

Han viser til at Taliban-tilknytning kan være mye forskjellig, alt fra sentrale personer til folk som hevder de ble tvangsrekruttert.

Seksjonssjef i UNE, Ingun Halle, bekrefter at et ukjent antall talibanere har fått opphold i Norge, men at ingen av disse har hatt noen sentral tilknytning.


(©NTB)

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer