Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst syv drept i bombeeksplosjon

En stor bombeeksplosjon har rystet en t-banestasjon i sentrum av Moskva. Minst syv skal være drept, og minst 53 skadd. Blant ofrene var det flere barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallet på omkomne har variert etter ulykken. De siste bekreftede meldingene fra myndighetene går imidlertid ut på at syv døde i bombeeksplosjonen. I tillegg skal flere av de overlevende ha livstruende skader.

Eksplosjonen skjedde klokka 1504 norsk tid i en fotgjengerundergang ved en t-banestasjon ved Pusjkin-kvartalet. Politiet har desarmert en annen bombe rett ved ulykkesstedet.

- Jeg tenkte at hvis jeg ikke kommer meg ut nå, kommer jeg til å dø. sier selgeren Maria Korzhenikova (19) til AP.

Hun jobbet i en parfymebutikk da det smalt.

- Jeg satt og leste ei bok. Så forsvant lyset. Døra jeg prøvde å komme ut, var stengt. Det var bekmørkt, og jeg klatret ut et vindu, sier hun.

Eksplosjonen rammet undergrunnen i begynnelsen av rushtiden. Tunnelen, som er bindeleddet mellom byens to hovedgater og tre undergrunnsstasjoner, er ifølge nyhetsbyrået AP et av de mest travle områdene i hele Moskva.

Eksplosjonen skyldtes en bombe som inneholdt minst 1,5 kilo TNT, ifølge nyhetsbyrået Interfax, som siterte kilder i det russiske nødhjelpsdepartementet.

Politi og sikkerhetsagenter fylte området med vann like etter eksplosjonen, for å holde redde vitner tilbake mens røyken flommet fra tunnellåpningen.

Flere hundre i tunnelen

Et øyenvitne sier til tv-stasjonen ORT at 10-20 personer kom løpende opp fra stasjonen mens de dekket ansiktet med hendene. Hun sier at mange av dem var blodige, og at en mann dekket av blod lå foran inngangen til stasjonen.

- Vi hørte en kraftig eksplosjon, et stort smell. Lyset gikk, og folk begynte å rope om hjelp, fortalte det sjokkerte øyenvitnet Raisa Beletskaja (46) da hun kom opp på gata med håret fullt av aske og klærne oversmurt av blod, ifølge NTB.

Det skal ha vært flere hundre mennesker ved stasjonen da bomben eksploderte.

Politiet har stengt av hovedgaten Tverskaya gjennom Moskva sentrum, ifølge Interfax.

Nærmere 30 ambulanser og brannbiler er på plass utenfor åstedet, sammen med flere titalls polititjenestemenn.

Mistenker Tsjetsjenske terrorister

Årsaken til eksplosjonen er fremdeles uklar, men kriseministeriet har ifølge NRK bekreftet at det dreier seg om en bombeeksplosjon.

Trafikken er sperret i området, og alle veier ned til gangtunnelen er stengt. Røyken skal ha spredd seg raskt i gangtunnelen.

Ifølge NTB er det mange butikker i undergrunnssystemet i Moskva.

Innenriksminister Rushailo har allerede ringt og varslet president Putin om ulykken, melder Itar-Tass.

Moskvas ordfører Jurij Lusjkov var raskt ute med å fordømme eksplosjonen som en «terroristhandling».

Moskvas ordfører Yuri Luzhkov sier at de tror bomben var plantet av terrorister, og han tror Tsjetsjenere kan stå bak.

Bombeeksplosjonen vekker grusomme minner blant beboerne i Moskva. I fjor høst ble flere hundre mennesker drept i en terrorbølge som Tsjetsjenske terrorister senere hevdet å stå bak.

TRAGEDIE: Minst seks personer omkom i bombeeksplosjonen.
HEKTISK: Frivillige hjelpemannskaper jobber febrilsk med å redde alle de skadde.