Minst ti drept i israelske angrep på Gazastripen

Minst ti palestinere ble drept og nærmere hundre ble såret da israelske jagerfly og kamphelikoptre angrep Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blodigste angrepet fant sted i flyktningleiren Nusseirat sent mandag kveld, da et kamphelikopter avfyrte raketter mot en bil.

Ifølge vitner traff den første raketten en bil, men en annen rammet mennesker som løp til for å hjelpe de sårede passasjerer.

Minst sju mennesker ble drept, blant dem den 30 år gamle legen Zein Shahin som kom til stedet i ambulanse, ifølge palestinsk politi. Tilstanden til flere av de nærmere 70 sårede var natt til tirsdag alvorlig.

Ny angrepsbølge

Angrepet var trolig rettet mot Imad Akel, en av lederne for Hamas-bevegelsens væpnede fløy, for Ezzedin al-Quassam brigadene. Det var mandag kveld ennå ikke klart om han overlevde.

Tidligere mandag ble tre palestinere drept under et helikopterangrep, to av dem medlemmer av Hamas og den tredje en tilfeldig forbipasserende. 23 mennesker ble såret under dette angrepet.

15 palestinere ble såret da israelske fly og helikoptre angrep en bygning.

Fem angrepsbølger

Kort før midnatt tordnet israelske kampfly nok en gang over Gaza by, i dagens femte angrepsbølge. Ifølge palestinske øyenvitner angrep flyene mål i bydelen Shejayia, men det var natt til tirsdag fortsatt uklart om angrepet kostet menneskeliv.

Angrepene kom samtidig med at statsminister Ariel Saron gikk på talerstolen i den israelske nasjonalforsamlingen, og hevdet at det lå an til framgang i fredsforhandlingene med palestinerne i løpet av de kommende månedene.

Sharon fastholdt også Israels tilslutning til det såkalte veikartet til fred som USA har lagt på bordet, og gjentok samtidig at palestinernes president Yasser Arafat er «det største hinderet for fred».

Sterke reaksjoner

Sharons tale, og mandagens massive flyangrep mot Gazastripen, vakte sterke reaksjoner på palestinsk side.

- Disse israelske handlingene gjør det ikke lettere å få til en våpenhvile, men vanskeligere. Vi ønsker at den israelske regjeringen skal sette seg ned sammen med oss og forhandle fram en våpenhvile, sa palestinernes statsminister Ahmed Qurie.

- Den palestinske selvstyremyndigheten fordømmer på det sterkeste denne alvorlige israelske opptrappingen i et tett befolket område i Gaza by. Det er ikke likvideringer eller byggingen av murer og bosettinger som vil bryte voldsspiralen, sa palestinernes forhandlingsleder Saeb Erakat.

USA hadde mandag kveld ikke kommentert de siste angrepene på Gazastripen, men en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet advarte Israel mot å røre Arafat.

- Vårt syn er uendret. Å slå til mot Arafat vil virke mot sin hensikt, og vil ikke være noe nyttig bidrag, sa talsmannen Adam Ereli.

Palestinsk valg

Qurie varslet mandag nyvalg på president, lovgivende forsamling og kommunestyrer i juni neste år, men understreket at dette forutsetter israelsk tilbaketrekning fra de palestinske selvstyreområdene.

Qurie leder en amputert kriseregjering, men har varslet at han vil trekke seg ved neste månedsskifte.

Palestinerne forsøkte også høsten 2001 å skrive ut nyvalg, men krevde samtidig at israelske styrker trakk seg ut. Det gjorde de ikke, og valget som skulle vært avholdt januar 2002, lot seg ikke gjennomføre.

Sist palestinerne gikk til valgurnene var i 1996, da de valgte Arafat til president og utpekte 80 medlemmer til den lovgivende forsamlingen.

NTB