Minst ti drept i Istanbul: - 28 år gammel syrisk selvmordsbomber står bak

De fleste av de drepte var utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du i nærheten? Send tips eller bilder til 2400@db.no.

(Dagbladet): En syrisk selvmordsbomber er mistenkt for å stå bak eksplosjonen i Istanbul, opplyser den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Minst ti mennesker er drept, ifølge lokale myndigheter. I tillegg er 15 personer skadd.

Visestatsminister Numan Kurtulmu? sa på et pressemøte etter et krisemøte i sikkerhetsutvalget i regjeringa at selvmordsbomberen var en syrisk statsborger født i 1988, og  at de fleste av ofrene er utenlendinger og turister.

- Jeg fordømmer terrorhendelsen i Istanbul, som antas å ha vært et angrep utført av en selvmordsbomber av syrisk opprinnelse. Beklageligvis er ti personer døde, deriblant utlendinger og tyrkiske statsborgere. Det er også 15 sårede, sa president Erdogan under en lunsj for ambassadører i Ankara i dag.

Eksplosjonen skjedde ved Sultanahmet-plassen, et populært turistmål i Tyrkias mest folkerike by, rundt klokka 10.20.

«Den blå moskeen» ligger ved plassen, rett overfor Hagia Sofia. Sammen er de byens største turistattraksjoner.

Sperret av Øyenvitner forteller om et kraftig smell, som kunne høres flere kilometer unna. TV-bilder fra CNN Turk viser politi og ambulanser som kommer til stedet. Flere personer er blitt fraktet vekk på bårer.

Politiet har sperret av et stort område rundt plassen, ifølge Al-Arabiya, og har også satt inn ekstra tiltak i tilfelle det skal inntreffe en ny eksplosjon, skriver Al Jazeera.

Årsaken til eksplosjonen er ennå ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AFP, som siterer en kilde i myndighetene, mistenkes koblinger til terror. Ifølge den statlige TV-kanalen TRT er det høyst sannsynlig snakk om en selvmordsbomber, skriver nyhetsbyrået AP.

Mistenker IS Ifølge Reuters og lokale medier, mistenker tyrkiske myndigheter at terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) står bak. Dagbladet har fått samme informasjon fra kilder i Istanbul.

En av årsakene til at søkelyset nå rettes mot IS, er at angrepet var rettet mot sivile, deriblant utlendinger i et typisk område for turister.

Sultanahmet ligger også i bydelen Fatih, hvor islamistene i årevis har stått sterkt. Dette var en bastion for den mer moderate islamisten, president Recep Tayyip Erdogan, da han kom seg opp i politikken. Men også mer ytterliggående islamister har røtter der.

Nordmann skadd Eksplosjonen skal ha etterlatt seg et krater på rundt en meter i diameter, ifølge lokale medier.

Den norske ambassaden i Tyrkia jobber nå med å skaffe en oversikt over situasjonen. En nordmann er bekreftet skadd, men skadene er ikke livstruende.

- Vi har oversikt over de nordmennene vi kjenner til i Istanbul, men dette er et sted mange reiser til, og den norske ambassaden jobber nå med å kartlegge situasjonen, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, til Dagbladet.

Holder seg inne En nordmann i Istanbul skriver i en e-post til Dagbladet at han og kjæresten bor på et hotell i Sultanahmet, et par minutters gange fra plassen.

FLERE DØDE: Politi og ambulanse rykket raskt ut til Sultanahmet-plassen i Istanbul i dag, etter en kraftig eksplosjon. Minst åtte personer skal være drept. Bildet viser minst sju personer livløse på bakken. Foto: Kemal Aslan / Reuters / NTB scanpix
FLERE DØDE: Politi og ambulanse rykket raskt ut til Sultanahmet-plassen i Istanbul i dag, etter en kraftig eksplosjon. Minst åtte personer skal være drept. Bildet viser minst sju personer livløse på bakken. Foto: Kemal Aslan / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Vi fikk nettopp beskjed av betjeningen om å ikke forlate hotellet på noen timer, og hører nå sirener og helikoptre, skrev mannen, som ikke ønsker navnet sitt på trykk i avisa, like etter de første meldingene om eksplosjonen.

Paret hadde egentlig planlagt å gå forbi plassen i tida da det smalt, men brukte lengre tid på å komme seg ut enn planlagt.

- Vi var akkurat på vei ut døra da vi fikk beskjed av eieren av gjestehuset om at noe hadde skjedd, skriver nordmannen.

Krisemøte Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu og innenriksminister Efkan Ala sitter i et krisemøte for å evaluere situasjonen, men har foreløpig ikke gitt noen offisielle uttalelser om eksplosjonen.

I går arresterte tyrkisk politi tre personer mistenkt for tilknytning til IS i Diyarbakir. Politiet mener de tre var i ferd med å iverksette et angrep i provinsen, skriver Al Aarabiya

I tillegg ble to mistenkte IS-terrorister arrestert med eksplosiver og bombebelter i Ankara 30. desember. De skal angivelig ha planlagt et terrorangrep på nyttårsaften.

Flere angrep Eksplosjonen kan få en svært ødeleggende virkning for Tyrkias turistindustri, etter flere terrorangrep i fjor.

SIKRER OMRÅDET: Politiet sikrer den historiske Sultanahmet-plassen etter eksplosjonen tidligere i dag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP Photo / NTB scanpix
SIKRER OMRÅDET: Politiet sikrer den historiske Sultanahmet-plassen etter eksplosjonen tidligere i dag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Fra juni til oktober i fjor ble Tyrkia rammet av tre blodige terrorangrep, alle rettet mot kurdiske mål og det prokurdiske politiske partiet HDP. I oktober ble 103 mennesker drept da to selvmordsbombere slo til mot en fredsdemonstrasjon i Ankara.

Etter angrepet kneblet tyrkiske myndigheter mediene og nektet dem å omtale bombeangrepet. Også nå skal myndighetene ha nektet mediene å vise TV-bilder, ifølge The Guardian.

To personer ble drept da ei bombe gikk av under et HDP-valgmøte i Diyarbakir i starten av juni. I slutten av juli ble 37 kurdiske ungdommer drept i et selvmorsangrep i Suruc.

6. januar i fjor sprengte en gravid kvinne seg selv i lufta utenfor en politistasjon i Sultanahmet, ikke langt fra dagens angrep. Hun var gift med en norsk fremmedkriger i IS.

Dagbladet kommer med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer