Minst ti drept i Midtøsten

En palestinsk selvmordsaksjonist tok med seg seks israelere i døden tirsdag, noen timer etter at tre palestinere ble drept av den israelske hæren i Hebron på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas sa at selvmordsaksjonen ved en militærleir utenfor Tel Aviv var et svar på israelske «kriminelle handlinger». Men Hamas tok ikke på seg ansvaret for aksjonen.

- Uansett hvem som var ansvarlig, var dette angrepet et svar på sionistenes forbrytelser, sa Hamas-talsmannen Abdelaziz Rantissi.

Om lag 30 personer ble såret, 15 av dem kritisk, i eksplosjonen utenfor Tel Aviv. Aksjonen skjedde på en bussholdeplass som hovedsakelig blir benyttet av israelske soldater ved militærleiren Tzrifin.

Kan stige

De første meldingene gikk ut på at fire personer ble drept i tillegg til den palestinske gjerningsmannen. Kort etter ble tallet korrigert til seks. Det er ventet at tallene kan stige ytterligere.

Politiet var raskt ute med å gi «terrorister» skylden for angrepet, og levningene etter den palestinske gjerningsmannen skal ha blitt funnet på åstedet.

Det var mange mennesker på bussholdeplassen da gjerningsmannen slo til. Soldater som var ferdige for dagen, strømmet ut av leiren for å komme seg hjem.

Den israelske regjeringen ga straks Yasser Arafat ansvaret for terroraksjonen.

Arafat er indirekte ansvarlig fordi han har hindret den palestinske regjeringen i slå ned på Hamas-aktivitetene, sa en regjeringstalsmann.

Hebron

Terroraksjonen utenfor Tel Aviv skjedde noen timer etter at en gutt og to andre palestinere ble drept da israelske styrker angrep en boligblokk i byen Hebron på Vestbredden.

Palestinsk politi sier at det var Ahmed Badr, en lokal leder for Hamas' væpnede fløy, og hans medarbeider Abed Misk som ble funnet drept i boligblokken. Israel mener at Badr sto bak selvmordsaksjonen på en buss i Jerusalem 19. august. 22 personer ble drept i aksjonen i Jerusalem.

Den israelske hæren rev ned den åtte etasjer høye boligblokken etter at de hadde fjernet likene, opplyser en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

13-åringen Taher al-Siouri døde etter at han ble truffet i ansiktet av granatsplinter, sier en talsmann for Al-Ahli-sykehuset i Hebron. Han ble truffet mens han sto på en balkong og fulgte med på en skuddveksling mellom palestinere og israelske styrker ved en boligblokk 100 meter unna, opplyser slektninger.

Israelske militære kilder sa senere at gutten kan ha dødd som følge av et fall.

To drept

To andre palestinere ble senere funnet døde i boligblokken, ifølge israelske militære kilder. Identiteten deres var ennå ikke fastslått tirsdag ettermiddag, men ifølge israelske kilder var de medlemmer av Hamas.

To andre palestinere, en mann og en kvinne, ble såret i operasjonen.

- Mannen er fraktet til sykehus der han vil bli behandlet for skadene før han blir avhørt av Shin Beth-agenter, uttalte et øyenvitne.

Flere av husene rundt bygningen skal være eid av Hamas-medlemmer, hevder israelsk radio.

Ifølge israelske kilder skal ytterligere tre palestinere fra Nablus og to fra Ramallah være arrestert. I byen Tulkarem ble en israelsk patrulje beskutt i morgentimene tirsdag, mens en bombe eksploderte nær en jødisk bosetting på Gaza-stripen.

(NTB)

SELVMORDSBOMBER: Minst åtte liv er gått tapt i Midtøsten i dag.