Minst ti drept

Minst ti mennesker er drept og tusenvis av mennesker slåss i gatene i Argentina. Regjeringen går trolig av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere medlemmer av den argentinske regjeringen varslet natt til i dag at de søker avskjed på grunn av den voldsomme uroen. I dag tidlig meldte en TV-stasjon at hele regjeringen trolig vil gå av i løpet av dagen.

Minst ti mennesker er drept i voldsomme sosiale opptøyer, og minst 110 er skadd. Ifølge politiet er en av dem en 15 år gammel gutt.

Minst fire andre ble drept i forbindelse med plyndring av matbutikker og opptøyene.

- En 15 år gammel gutt døde fra skudd fra et haglgevær, avfyrt av en uidentifisert gangster, opplyste en talsmann for politiet.

Det var et ekstraordinært regjeringsmøte, ledet av president Fernando de la Rua, som onsdag vedtok å innføre 30 dagers unntakstilstand for å stanse opptøyene og plyndringen av blant annet matbutikker.

Natt til torsdag aksepterte Argentinas president Fernando de la Rue avskjedssøknaden fra flere av landets regjeringsmedlemmer, deriblant finansminister Domingo Cavallo.

Samtidig fylte tusenvis av mennesker gatene i Buenos Aires i protest mot den innførte unntakstilstanden. Argentinsk politi brukte tåregass mot demonstrantene.

Fattigdom

Regjeringen i Argentina innførte unntakstilstanden etter at den sosiale uroen eksploderte i landet.

Uroen kommer etter at regjeringen i lengre tid har forsøkt å unngå at landet misligholder sin enorme utenlandsgjeld på 132 milliarder dollar, nesten 1.200 milliarder kroner.

Virkemidlet har vært stadig nye innstramningstiltak som har rammet mange fattige og vanlige folk. Fagforeningene gjennomførte sist helg den sjuende generalstreiken siden de la Rua ble innsatt, og en åttende er planlagt i julehelgen

Plyndrer for å få mat

Både ministre og viseministere deltok i møtet, og den offisielle begrunnelsen for vedtaket er at det er nødvendig for å stoppe utbredt plyndring. Flere titall supermarkeder i hovedstaden Bu enos Aires skal ha blitt plyndret onsdag av folk på jakt etter mat.

Mange kritikere sier den vanskelige situasjonen skyldes regjeringens politikk med å opprettholde pesoens verdi i forhold til dollar. Presidenten fastholder at denne politikken ikke blir endret.

Det internasjonale pengefondet IMF spår nye økonomiske vansker for Argentina neste år.

Kommuneansatte i byen Cordoba som er Argentinas fjerde største by, satte onsdag fyr på byens rådhus for å understreke kravet om å få utbetalt lønn. Også mange andre byer var preget av sterk uro.

I byen La Plata ble 20 offentlig ansatte såret av politiets gummikuler da tusener av offentlig ansatte protesterte fordi de ikke har fått utbetalt lønn på lang tid. Den fredelige demonstrasjonen utviklet seg til en voldsom konfrontasjon der leger, lærere og offentlige jurister sloss med politiet.

(NTB)

KAMP:</B> Tusenvis av mennesker demonstrerte i gatene. Folk risikerer å tape alle sparepengene sine fordi landet er på sammenbruddets rand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer