Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Minst ti drepte i opptøyene i Syria

Syriske sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt mot flere tusen demonstranter i byen Deraa i Syria.

SKYTER MED SKARPT: Bilder fra syrisk TV skal vise hvordan syriske sikkerhetsstyrker skyter mot demonstranter. Minst ti skal ha mistet livet, opplyser sykehuskilder. Foto: AFP PHOTO/SYRIAN TV
SKYTER MED SKARPT: Bilder fra syrisk TV skal vise hvordan syriske sikkerhetsstyrker skyter mot demonstranter. Minst ti skal ha mistet livet, opplyser sykehuskilder. Foto: AFP PHOTO/SYRIAN TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den blodige uroen brøt ut da tusenvis av mennesker samlet seg i sentrum av byen for å demonstrere etter fredagsbønnen. Sikkerhetsstyrkene hadde på forhånd tatt oppstilling og skjøt først med tåregass før de begynte å avfyre skarpe skudd.

- Hundrevis av sikkerhetspolitifolk i sivile klær og bevæpnet med batonger er kommandert ut i gatene, opplyste en aktivist til nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg så pøler av blod i gatene og tre døde som ble hentet av slektninger i Mahatta-området, forteller et øyenvitne.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået SANA er et medlem av sikkerhetsstyrken og en ambulansesjåfør drept. Syrisk TV viste bilder av maskerte menn som angivelig skjøt mot både demonstranter og politi.

Krever reformer Demonstrantene protesterer mot president Bashar al-Assads regime og krever demokratiske reformer. Deraa, som ligger rundt 100 kilometer sør for Syrias hovedstad Damaskus, er blitt et kjernepunkt for protestaksjonene mot regimet.

Demonstranter opplyser også at all telefonforbindelse mellom Deraa og aktivister i Douma, en forstad halvannen mil nord for Damaskus der mange regimemotstandere holder til, er stengt.

Regimemotstanderne har opprettet komiteer som sjekker at folk som kommer til massemøter i området, ikke har med seg våpen.

Fredag oppsto det også en rekke demonstrasjoner i flere byer nord i Syria, spesielt i kurdiskdominerte Hassake og Qamishli.

- Mer enn to tusen mennesker, både kurdere, arabere og kristne, demonstrerte i Qamishli etter fredagsbønnen, sa den kurdiske aktivisten Radif Mustafa til nyhetsbyrået AFP.

«Bensin på bålet» Protestene fant sted dagen etter at regimet til president Assad tilbød kurdere å få syrisk statsborgerskap.

- Dette bidrar bare til å helle mer bensin på bålet. Kurderne kjemper for demokrati, frihet og kulturet identitet, sier Hassan Kamel, et framtredende medlem av det kurdiske demokratiske partiet.

Ifølge kurderen Massoud Akko, som lever i asyl i Norge, krever demonstrantene at flere tusen politiske fanger, mange av dem kurdere, blir satt fri.

- Kurderne er en del av det syriske folket og fortsette kampen sammen med sine arabiske brødre til regimet har fjernet sine unntakslover for godt, sier Akko til nyhetsbyrået Reuters.

Syria har vel 22 millioner innbyggere, og det store flertallet av syrerne er sunnimuslimer. Over 90 prosent er etniske arabere, mens kurderne og armenerne utgjør de mest betydelige mindretallsgruppene.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media