Minst til sykehus, flest cabin- cruisere

- Jo, det stemmer at Akershus er fylket med den laveste utgift til sykehus pr. innbygger. Samtidig har vi landets høyeste tetthet av cabincruisere, sier fylkesrådmann Morten Fjeldstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tall Dagbladet har innhentet hos Norsk institutt for sykehusforskning, NIS, brukte Akershus i 1996 2906 kroner pr. innbygger til sykehusdrift. Det er 18 prosent lavere enn landsgjennomsnittet. Oslo brukte samme år 4200 kroner pr. innbygger. Det er 19 prosent over landsgjennomsnittet.

- Mindre fra staten

Dette betyr ikke at Akershus prioriterer sykehusdrift annerledes og lavere enn andre fylker. Andelen utgifter til sykehusdrift i prosent av fylkets totale driftsutgifter ligger på landsgjennomsnittet.

- Våre utgifter til sykehusdrift reflekterer at Akershus har mindre inntekter fra staten enn andre fylker, sier Fjeldstad.
Han forklarer dette med at det over lang tid har festnet seg den oppfatning hos sentrale myndigheter at Akershus med sine store tilstrømming av unge, friske, arbeidsføre og skattebetalende nordmenn har skattesterke kommuner og ditto fylkeskommune.

- Den første store nøytrale kommisjon som gikk nærmere inn og undersøkte dette, Rattsø-utvalgets første rapport, avslørte at dette ikke stemte. Ifølge Rattsø burde Akershus ha 500 mill. kroner mer fra statsbudsjettet.

Presset

Om situasjonen på Sentralsykehuset i Akershus, SiA, sier han:

- Vi er veldig presset. Vi har landets laveste liggetid og landets høyeste gjennomstrømming av pasienter. Vi er på etterskudd først og fremst når det gjelder bygninger, men mangler også medisinsk utstyr og i noen grad personell. Vår turnover er for stor dels på grunn av vanskelige arbeidsvilkår og dels fordi vi ikke kan konkurrere med staten på lønninger, sier Fjeldstad.