Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst to demonstranter drept i Jemen

Presidenten nekter å bøye av for utelandsk press.

FULL STYRKE: Opprøret i Jemen fortsetter med full styrke etter at presidenten kunngjorde at han ikke har tenkt til å bøye seg. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah.
FULL STYRKE: Opprøret i Jemen fortsetter med full styrke etter at presidenten kunngjorde at han ikke har tenkt til å bøye seg. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprøret i Jemen fortsetter med full styrke etter at presidenten kunngjorde at han ikke har tenkt til å bøye seg for «krigersk innblanding» fra utlandet. Minst to demonstranter er drept i kamper med sikkerhetsstyrken.

President Ali Abdullah Saleh talte i dag til titusener av tilhengere i hovedstaden Sana. Der tok han avstand fra et forslag som er utarbeidet av seks andre golfstater, og som skulle ha sikret en fredelig maktovertakelse.

- Vi ble født frie, og vi har en fri vilje, og de må respektere våre ønsker. Vi avviser ethvert kupp mot vårt demokrati, grunnloven og vår frihet, sa Saleh i en tale som ble sendt direkte på fjernsyn.

Få timer senere kom de første meldingene om sammenstøt i den sørlige byen Taiz, der det de siste ukene har vært voldsomme demonstrasjoner mot regimet.

Ifølge øyenvitner ble minst to personer drept og flere titalls såret. Sikkerhetsstyrker skal ha brukt både tåregass og skutt med skarpt mot demonstrantene.

Håpet på avtale Dagen før sa Qatars statsminister, sjeik Hamad bin Jassem al-Thani, at de seks landene som er med i Persiabuktas samarbeidsorganisasjon, håpet å bli enige med Jemens president om en avtale om hans avgang.

Landene har tilbudt seg å mekle mellom Saleh og opposisjonen, et tilbud som Saleh stilte seg positiv til inntil planen ble lagt fram.

Den gikk blant annet ut på at Saleh skulle overlate makten til sin visepresident, og at det skulle forhandles om en samlingsregjering som skulle ledes av opposisjonen.

Det skulle også få slutt på volden som siden slutten av januar har tatt livet av rundt 125 mennesker.

Harde fronter Stemningen i hovedstaden Sana var fredag svært spent. Igjen var titusener av mennesker samlet for å demonstrere mot mannen som har vært Jemens president i 32 år.

- Saleh har ikke lenger noe valg. Golf-initiativet må ha kommet som et sjokk ettersom Saudi-Arabia er hans siste allierte, sier Mohammed Sharqi, leder for en ungdomsorganisasjon som leder an i protestene.

Flere soldater har tatt parti med demonstrantene og slått leir sammen med dem i nærheten av Sana universitet. Fredag var gater er stengt, og presidentens spesialstyrker var i høy beredskap.

USA avventer Saleh har lenge vært en nær alliert av USA i kampen mot terror ettersom Jemen er regnet som ett av al-Qaidas viktigste tilholdssteder. Men nå har forholdet mellom de to landene blitt langt dårligere, og fredag ble det kjent at USA har holdt tilbake en stor bistandspakke som skulle vært gitt til Jemen i februar.

Bevilgningen besto blant annet av 200 millioner dollar som var avsatt til antiterrortiltak - 45 millioner mer enn i fjor. Et tilsvarende beløp skulle gått til utviklingshjelp, skriver The Wall Street Journal.

Fredag skrev også The Washington Post at USA for mindre enn to år siden ble advart mot at det kunne gå mot et opprør mot Jemens president hvis han ikke ville forplikte seg til å holde frie valg.

Men amerikanske myndigheter tok ikke advarslene fra jemenittiske opposisjonelle alvorlig, viser ambassadedokumenter lekket av nettstedet WikiLeaks.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media