SJEKK MED BANKEN - TROSS RENTEFRYS:  Norges Bank satte ikke ned styringsrenten i dag. Men det er likevel grunner til å sjekke lånevilkår, påpeker Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
SJEKK MED BANKEN - TROSS RENTEFRYS: Norges Bank satte ikke ned styringsrenten i dag. Men det er likevel grunner til å sjekke lånevilkår, påpeker Forbrukerrådet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.Vis mer

Minst to grunner til å sjekke lavere boligrente

Selv om også Forbrukerrådet er overrasket over dagens rentevedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbrukerrådets direktør for finans, Jorge Jensen, trodde i likhet med de fleste økonomieksperter at hovedstyret i Norges Bank ville sette ned styringsrenten fra 1,25 til 1,00 prosent i formiddag.

Det skjedde ikke, men Forbrukerråd-direktøren oppfordrer allikevel lånekunder til på sjekke med sin bank om de er kvalifisert for bedre vilkår - i praksis lavere lånerente.

- Alle får en indiviuell vurdering fra første kontakt med banken for å låne penger. Dermed blir det også en individuell oppfølging, som i praksis lånekunden selv må ta initiativ til.

- Slik praksis er, kan du ikke forvente at bankene sender fellesmail til alle kunder om renteendringer, sier Jensen til Dagbladet etter formiddagens overraskende rentefrys.

Han peker på to viktige endringer i utlånsmarkedet de siste tre månedene som gjør det like aktuelt for lånekunder å sjekke med sin  bank nå.

Dansk offensiv
- For det første kan den forrige rentenedsettelsen fra 1,50 til 1,25 prosent like før jul ha gått endel kunder hus forbi. Og for det andre  satte Danske Bank inn en offensiv i januar for å kapre boliglånskunder. Vi ser allerede at det har skapt bevegelser i markedet, sier direktør Jorge Jensen.

- Hvor raskt bør en lånekunde få svar på spørsmål om lavere rente ?

- Send en mail til din kundekontakt i banken, og du vil få svar i løpet av ei ukes tid

Snitt: 1,7 millioner
70 prosent av norske husholdninger har lån eller kreditt.

Gjennomsnittsprisen på en bolig i Norge er nå 3,4 millioner kroner, og den gjennomsnittlige gjelda er 1,7 millioner pr. husstand.

Forbrukerrådet anbefaler å sjekke å måle prisen på ditt boliglån mot andre banker her på Finansportalen.

 

 BANKSJEKK:  Jorge Jensen, direktør for finans i Forbrukerrådet, mener lånekunder bør kontakte sin bank - selv uten lavere styringsrente. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix.
BANKSJEKK: Jorge Jensen, direktør for finans i Forbrukerrådet, mener lånekunder bør kontakte sin bank - selv uten lavere styringsrente. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix. Vis mer