Minst to skadd etter naziopptøyer i Stockholm sentrum

Markerte Krystallnatten og støttet utskjelt gresk naziparti.

MARSJERTE I GATENE: Her demonstrerer den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm sentrum. Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix
MARSJERTE I GATENE: Her demonstrerer den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm sentrum. Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): To personer ble skadd i opptøyer i Stockholm i ettermiddag.

Den nynazistiske organisasjonen Den svenske motstandsbevegelsen hadde fått tillatelse til å demonstrere på Östermalm i Stockholm, der organisasjonen ønsket å markere Krystallnatten - samt å støtte det greske partiet Gyllent daggry.

Truffet i hodet Men 400-450 motdemonstranter møtte fram og satte seg kraftig til motmæle mot den høyreekstreme marsjen. Det ble kastet flaske, bengalske lyd og knallskudd mellom gruppene, og minst to personer ble skadd.

En mann fikk en ukjent gjenstand i hodet, mens en kvinne ble truffet av ei flaske, ifølge politiet.

- Hun ble truffet i hodet. Det var veldig mye blod, sier en venn av kvinnen til Expressen.

Mannen ble kjørt til sykehus.

Demonstrasjonen er nå avsluttet etter at politiet geleidet nynazistene vekk fra området.

Knyttes til angrep Det greske partiet Gyllent daggry, som de svenske nazistene støttet, har vakt kraftig oppsikt i europeisk politikk de siste månedene.

Gyllen daggry fikk ved siste greske valg nesten 7 prosent av stemmene, og er det første høyreekstremistiske partiet som noen gang blir valgt inn i det greske parlamentet.

STØTTER: Den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerte lørdag i Stockholm til støtte for sine meningsfeller i det greske politiske partiet  Gyllent daggry. Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix
STØTTER: Den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerte lørdag i Stockholm til støtte for sine meningsfeller i det greske politiske partiet Gyllent daggry. Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix Vis mer

Blant forslagene til Gyllent daggry er å kaste ut alle innvandrere fra sykehusene for å lette den kritiske situasjonen i helsevesenet.

Nå mistenkes partiet for å stå bak en rekke angrep på innvandrere.

Etterforsker video Gresk politi har ifølge NTB åpnet etterforskning etter at det høyreekstreme partiet publiserte en video hvor ekstremister ikledd uniformer angrep innvandrere.

Videoen viser rundt 30 militante høyreekstremister som bærende på greske flagg sjekker papirene gateselgere med utenlandsk utseende. Deretter sparker aktivistene de antatte innvandrernes boder over ende, uten at verken politifolk eller forbipasserende reagerer, ifølge NTB.

Politiet i Hellas opplyser lørdag at en etterforskning av fredagens hendelse i Rafina nær hovedstaden Aten er iverksatt. Blant dem som granskes for å stå bak er to av Gyllent daggrys parlamentsmedlemmer.

BEVÆPNET: Politiet var tallrikt til stede da den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen lørdag demonstrerte i Stockholm til støtte for sine meningsfeller i det greske politiske partiet  Gyllent daggry.
Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix
BEVÆPNET: Politiet var tallrikt til stede da den høyreekstreme organisasjonen Nordiska motståndsrörelsen lørdag demonstrerte i Stockholm til støtte for sine meningsfeller i det greske politiske partiet Gyllent daggry. Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer