Minst to syke av svineinfluensa i Norge

Også mistanke om smitte hos pårørende. 81 studenter fra samme skole hjem til Norge denne uka.

ORIENTERTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og FHI-overlege Bjørn Iversen kunngjorde de norske sykdomstilfellene i kveld. Foto: HENNING LILLEGÅRD
ORIENTERTE: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v.) og FHI-overlege Bjørn Iversen kunngjorde de norske sykdomstilfellene i kveld. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Les også:

Dette er symptomene

Folkehelseinstituttet svarte leserne i nettmøte

(Dagbladet): To nordmenn har fått påvist svineinfluensa i Norge, melder Helsedirektoratet i kveld. Det er også mistanke om at en pårørende til en av dem er smittet.

Flere kan bli syke, understrekes det.

Det kommer i kveld fram at til sammen 81 studenter fra samme skole som de to syke er kommet hjem til Norge denne uka.

Hastemelding
Spekulasjonene gikk høyt i øyeblikket Helsedirektoratet i kveld på kort varsel innkalte til pressekonferanse - og nå bekreftes altså de to første sykdomstilfellene her til lands.

- De to er en kvinne og en mann i 20-åra, henholdsvis fra Skien og Oslo, og begge studerer i Mexico. De ble syke på onsdag, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på en pressekonferanse i kveld.

De to studerer ved samme studiested. De satt ikke på samme fly, men ble altså begge dårlige samtidig. De sitter nå i isolasjon hjemme og blir behandlet med influensamedikamentet Tamiflu.

- Prøvene ble tatt for to dager siden, og viser seg å være positive i dag, sier Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Familiemedlemmet som muligens er smittet, er også i 20-åra. Man venter nå på resultatet av prøvene som er tatt av vedkommende.

De to som sitter i isolasjon, skal ikke være veldig syke og er nå på bedringens vei. Helsemyndighetene er fornøyde med at forholdsreglene deres har stått i stil til utbruddet.

Iversen og Larsen maner også til nøkternhet rundt utbruddet.

- Dette er en mild sykdom, understreker de.

81 studenter hjem
Iversen opplyser overfor Dagbladet at begge de smittede studentene studerer ved en høgskole på Yucatán-halvøya sørøst i Mexico.

- Vi har sendt hjem 81 studenter til Norge denne uka, men ingen av dem hadde symptomer på svineinfluensa, derfor er det umulig å si om de smittede kommer herifra, sier senterleder Jon B. Benjaminsen ved Gateway College i Playa del Carmen på Yucatán til Dagbladet.

Gateway er den eneste «norske» skolen på Yucatán for studenter i den aktuelle aldersgruppa.

Kristina Garen (22) er en av de norske studentene som kom hjem fra Playa del Carmen denne uka.

- Jeg personlig har ikke vært redd, men det er mange som har stresset med å få flybilletter hjem så raskt som mulig denne uka, fordi de har vært redde, sier hun til Dagbladet.

Sterk økning
Til nå er det ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) registrert til sammen 3440 sykdomstilfeller over hele verden, fordelt på 29 land. Norge blir det 30.

I løpet av det siste døgnet er fire nye land kommet til på lista over land der influensaen er registrert - og ca. 1000 nye tilfeller er registrert.

Tallet på registrerte dødsfall som følge av sykdommen er 48 - hele 45 av dem er rapportert i Mexico.

Flere personer er blitt sjekket for sykdommen etter hjemkomst til Norge fra utlandet - men så langt er ingen tilfeller bekreftet - før i dag.