TORTUR: Organisasjonen krever at Burundi etterforsker påstandene om at landets etterretningstjeneste (SNR) skal ha torturert tolv opposisjonspolitikere under de siste valgene i landet. Foto: EPA/Yannick Tylle/Scanpix
TORTUR: Organisasjonen krever at Burundi etterforsker påstandene om at landets etterretningstjeneste (SNR) skal ha torturert tolv opposisjonspolitikere under de siste valgene i landet. Foto: EPA/Yannick Tylle/ScanpixVis mer

- Minst tolv opposisjons- politikere torturert

En av dem skal ha fått øret skåret av, ifølge en oppsiktsvekkende Amnesty International-rapport om Burundis etterretningstjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Organisasjonen krever at Burundi etterforsker påstandene om at landets etterretningstjeneste (SNR) skal ha torturert tolv opposisjonspolitikere under de siste valgene i landet.

Enkelte skal ha blitt truet med å bli drept, mens en annen skal ha fått øret skåret av i etterretningstjenestens varetekt, ifølge rapporten «A Step Backwards» (pdf), som Amnesty International gikk ut med i dag.

- Uakseptabelt - Det er uakseptabelt hvis landets sikkerhetsstjeneste gjør slike hårreisende ting ustraffet. Hvis en etterforskning bekrefter rapporten, bør de som har utført torturen bli tiltalt, sier menneskerettighets-gruppens avdelingsdirektør for Afrika, Erwin van der Borght.

De tolv opposisjonspolitikerne ble arrestert og de aller fleste mistenkt for å stå bak et granatangrep mot valgkampen til regjeringspartiet.

Ifølge Amnesty International skal de tolv, noen av dem ledende skikkelser i ulike opposisjonsparti, ha blitt avhørt om partistrukturene, partikollegaer og påståtte planer om å velte nasjonens sikkerhet.

SNR nekter for å ha torturert politikerne, og mener eventuelle merker på kroppen kommer fra at de selv har kjempet mot politiet.

Tidligere har Human Rights Watch gått hardt ut mot SNR for brudd på menneskerettigheter. I en rapport fra 2006 slår de fast at SNR har henrettet 38 personer uten noen dom, i tillegg til å torturere en rekke fanger.

Spesielt forhold til Norge Landet spresident, den tidligere opprørslederen Pierre Nkurunziza, ble gjenvalgt under valget i år med 91 prosent av stemmene. Han har vært landets president siden 24. august 2005.

Før dette var hans politiske parti, som tidligere var en opprørsbevegelse, den største gruppen som kjempet mot Burundis myndigheter.

Nkurunziza har et spesielt forhold til Norge,ifølge Wikipedia. Mens han var soldat og lå i skyttergravene i åsen utenfor et stadion i Bujumbura, hadde den norske predikanten Aril Edvardsen en evangeliseringskampanje der. Via store høyttalere nådde forkynnelsen også soldatene, og førte til at Nkurunziza opplevde vekkelse til omvendelse og nytt liv, noe som igjen ble årsak til at han la ned våpnene.

På Utenriksdepartementets landsider for Burundi står det at nordmenn som planlegger å reise til landet oppfordres til å utvise aktsomhet og til å holde kontakt med norske myndigheter i landet.

«Det foregår imidlertid fortsatt enkelte politiske drap, og kriminalitet i form av vinningsforbrytelser er økende,» står det videre.

VANT VALGET: Landet spresident, den tidligere opprørslederen Pierre Nkurunziza, ble gjenvalgt under valget i år med 91 prosent av stemmene. Han har vært landets president siden 24. august 2005. Foto: Roberto Schmidt/Scanpix
VANT VALGET: Landet spresident, den tidligere opprørslederen Pierre Nkurunziza, ble gjenvalgt under valget i år med 91 prosent av stemmene. Han har vært landets president siden 24. august 2005. Foto: Roberto Schmidt/Scanpix Vis mer