Minst tre FN-observatører drept i israelsk angrep

Kofi Annan uttrykker sjokk og vantro etter angrepet som rammet en tydelig merket FN-posisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre FN-observatørene ble drept i et israelsk bakkeangrep i Sør-Libanon tirsdag kveld. Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinghua News Agency identifiserte den drepte FN-observatøren som Du Zhaouy. Zhaouy er så langt det eneste av ofrene som er identifisert.

Liu Jianchao, som er talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, skriver på departementets nettsider at det kinesiske utenriksdepartementet fordømmer angrepet, og er dypt sjokkerte over hendelsen.

En fjerde FN-observatør fryktes drept, men letemannskaper er ennå ikke ferdig med leteaksjonen i restene etter det israelske angrepet. Observatørene er fra Finland,Østerrike, Canada og Kina, opplyser en anonym militærkilde i det libanesiske militæret til nyhetsbyrået Associated Press.

Annan sjokkert
Generalsekretæren i FN, Kofi Annan, ble tirsdag kveld konfrontert med opplysningene om angrepet:

- Bombingen skjedde til tross for forsikringer fra Israels statsminister Ehud Olmert om at FN-poster ikke ville bli utsatt for angrep. FN-posten har vært der i lang tid, og var tydelig merket, uttaler Annan i følge nyhetsbyrået Associated Press.

«Jeg er sjokkert og dypt bekymret over den tilsynelatende bevisste bombingen av FNs observatørpost i Sør-Libanon», sa Annan i en uttalelse etter å ha blitt gjort kjent med angrepet. 

Benekter bevisst bombing
Israels FN-ambassadør, Dan Gillerman, uttrykte «dyp beklagelse» for hendelsen, og benektet at Israel bombet FN-posten med hensikt:

«Jeg er sjokkert og dypt bekymret over det hastige utsagnet fra Generalsekretæren som insinuerer at Israel bombet FN-posten med vilje», sa Gillerman, og karakteriserte Annans uttalelser som «uoverveide og feilaktige».

Full granskning
Annan ba den israelske regjeringen om å foreta full etterforskning av bombeangrepet, og forlangte at alle angrep mot FN-personell straks må opphøre. Dan Gillerman lovet å foreta en grundig undersøkelse av hendelsen, og deretter underrette FN om resultatene så raskt som mulig.

Truffet av panservogn
Seks andre personer ble skadd i angrepet som rammet den indiske FN-basen i byen Khiam, nær grensen mot Israel. Basen ble truffet av en granat avfyrt fra en israelsk panservogn, melder Reuters.

Milos Struger, talsmann for de fredsbevarende styrkene i Libanon, UNIFIL, bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at fire FN-observatører er drept i angrepet, men er ellers sparsom med opplysninger:

TUNGT ANGREP: Israelske luftstyrker bombet i går byen Khiam sønder og sammen. Foto: REUTERS
TUNGT ANGREP: Israelske luftstyrker bombet i går byen Khiam sønder og sammen. Foto: REUTERS Vis mer

- UNIFIL sendte umiddelbart ut redningsmannskap og medisinsk personell. De befinner seg for øyeblikket på stedet, men har ikke klart å rydde unna murblokkene, sier Struger til AP. FN noterte 14 nye tilfeller av skudd fra israelerne etter at basen var truffet.

- Den israleske skytingen fortsatte selv under redningsoperasjonen, sier Struger.

Minst tre FN-observatører drept i israelsk angrep
VANTRO: -Jeg er sjokkert og dypt bekymret over denne tilsynelatende bevisste bombingen, sa Annan da han ble gjort kjent med bombingen.