TRE DREPT: Minst tre palestinere er døde etter å ha blitt skutt av israelske soldater under voldelige protester på Vestbredden og Gazastripen fredag, ifølge helsepersonell. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
TRE DREPT: Minst tre palestinere er døde etter å ha blitt skutt av israelske soldater under voldelige protester på Vestbredden og Gazastripen fredag, ifølge helsepersonell. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa Vis mer

Minst tre palestinere skutt av israelske soldater under voldelige protester

Har døpt dagen i dag «revolusjonsdagen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst tre palestinere er døde etter å ha blitt skutt av israelske soldater under voldelige protester på Vestbredden og Gazastripen fredag, ifølge helsepersonell.

Palestinere hadde døpt denne fredagen «revolusjonsdagen» i protest mot den israelske okkupasjonen.

De voldelige protestene som brøt ut i det annekterte Øst-Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden for over to uker siden, har den siste tiden også spredt seg til Gaza, hvor to palestinere ble drept i sammenstøt med israelske soldater fredag.

På Gazastripen støtte flere hundre palestinske demonstranter sammen med israelske soldater på ulike steder langs grensen etter at både den regjerende Hamas-bevegelsen og gruppen Islamsk jihad hadde oppfordret til protester.

Soldatene skjøt mot palestinere som demonstrerte og kastet stein nær grensen.

- Hodeskudd En 19-åring døde etter at han ble skutt i hodet i sammenstøt ved grenseovergangen Beit Hanoun (Erez) nord på Gazastripen, ifølge helsedepartementet i den palestinske enklaven. En 22 år gammel palestiner ble også drept, mens 98 oppgis å ha blitt såret av israelske skudd i protestene langs grensen mellom Israel og Gazastripen fredag.

Også på den okkuperte Vestbredden er det fredag voldsomme protester og sammenstøt mellom steinkastende palestinere og israelske soldater flere steder.

I Beit Furik i nærheten av Nablus nord på Vestbredden ble en palestinsk 19-åring drept av israelske soldater, ifølge palestinsk helsepersonell. Dermed har de siste ukenes uro kostet til sammen 37 palestinere livet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tente på helligdom Natt til fredag satte en gruppe på rundt hundre palestinere fyr på Josefs grav, en jødisk helligdom i Nablus. Gjerningsmennene ble etter hvert presset tilbake av palestinske sikkerhetstyrker, før israelske soldater kom til stedet. Vandalismen har skapt kraftige fordømmelser fra Israel, som lover å spore opp de ansvarlige. Palestinas president Mahmoud Abbas har også fordømt ildspåsettelsen, det samme har FN.

Til sammen er nå 37 palestinere, deriblant flere angivelige gjerningsmenn, drept siden starten av oktober. Flere hundre andre er såret i sammenstøt med israelske styrker.

Sju israelere er drept og titalls såret i en rekke angrep utført av palestinske gjerningsmenn, hovedsakelig med kniv.

Knivstikking Israel har satt hardt mot hardt i møte med de palestinske knivangrepene og innført drastiske tiltak i det annekterte Øst-Jerusalem. Alle som mistenkes for angrep mot israelere, skal sammen med sine familiemedlemmer utvises fra byen - og husene deres skal legges i grus.

Fredag kveld var det ikke meldt om noen nye angrep i Israel, men i en israelsk bosetning i den okkuperte byen Hebron på Vestbredden, ble en israelsk soldat såret. Den palestinske gjerningsmannen, som var forkledd som journalist da han gikk til angrep med kniv, ble selv skutt og drept.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer