Mintes Anna

- Anna Lindh valgte både politikken og familien. Det vakte beundring over hele verden, sa Sveriges statsminister Göran Persson i sine minneord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Anna Lindh finnes ikke blant oss. Tanken er enda vanskelig å fatte. Vi har mistet henne, og det kjennes forferdelig vondt, sa Persson da han talte til de mange hundre gjestene i Stockholm som mintes den avdøde utenriksministeren.

I den alvorstunge forsamlingen i Stockholm rådhus satt selvsagt kong Carl Gustaf og dronning Silvia og hele den svenske regjeringen.

Før Persson talte, sang Eva Dahlgren, en kunstner som Anna Lindh satte svært stor pris på.

Salen var pyntet med lys og blå riddersporer. Blått var Anna Lindhs yndlingsfarge.

- Anna var Sverige

EUs utenrikskommissær Chris Patten holdt også minneord, og sa blant annet at det alltid var morsomt å være sammen med Anna Lindh.

- Jeg har aldri møtt noen i politikken som bedre kombinerte familieliv og politikk. Hun hadde ikke problemer med å bruke ordene etikk og utenrikspolitikk i samme setning. Men hun var ikke naiv, hun visste hva slags verden vi lever i, fortsatte han.

- For oss alle var Anna Sverige, og vi håper at Sverige vil fortsette å være Anna, avsluttet Patten.

1.300 gjester

Hele 1.300 prominente gjester fra hele verden var til stede under seremonien, og svensk politi sørget for de mest omfattende sikkerhetstiltakene siden begravelsen til statsminister Olof Palme, i 1986. Alle flyginger over den svenske hovedstaden fredag er avlyst, og politihelikoptre surret over den regntunge svenske hovedstaden.

Blant de gjestene utenfra var den britiske utenriksministeren Jack Straw, Tysklands utenriksminister Joschka Fischer, Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin og EU-kommisjonens president Romano Prodi.

Fra Norge var utenriksminister Jan Petersen og Ap-leder Jens Stoltenberg, som var en god venn av Anna Lindh, til stede.

FNs generalsekretær Kofi Annan og den amerikanske utenriksminister Colin Powell har meldt avbud på grunn av uværet langs østkysten av USA, som har gjort det vanskelig å lette med fly fra flere amerikanske storbyer.

(NTB)

KONGEPARET: Det svenske kongeparet var selvsagt til stede under Minnehøytideligheten etter Anna Lindh. Foto: SCANPIX
- FORFERDELIG VONDT: Statsminister Göran Persson var svært alvorstunget da han talte til minne om landets utenriksminister Anna Lindh. Foto: SCANPIX
UTENRIKS-KOLLEGA: Jan Petersen var til stede sammen med sin kone Vesla under minnehøytideligheten for sin avdøde svenske kollega Anna Lindh i Stockholm fredag formiddag. Foto: SCANPIX