<strong>FAKKELTOG:</strong> Maren Uelands sambygdinger på Bryne gikk i fakkeltog i hennes minne fredag kveld. Foto: Carina Johansen/Dagbladet
FAKKELTOG: Maren Uelands sambygdinger på Bryne gikk i fakkeltog i hennes minne fredag kveld. Foto: Carina Johansen/Dagbladet Vis mer

Mintes drepte Maren og Louisa: - Det preger ikke bare oss, men en hel verden

Maren Uelands sambygdinger gikk i fakkeltog og holdet en minnemarkering på Bryne fredag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble norske Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i et turområde nær Imlil i Atlasfjellene i Marokko.

I kveld ble det holdt en markering for de to drepte på Uelands hjemsted. Et fakkeltog startet markeringa på Bryne torg fredag kveld.

Lokalsamfunnet er sterkt preget etter hendelsen. Fredag markerte rundt 500 sin sorg - og avsky - mot handlingene.

- Det som har skjedd er brutalt og meningsløst, sier Bjørn Søyland, politikontakt, til de frammøtte. Han oppfordret til å ta vare på hverandre og være kritiske til rykter og lignende som deles i sosiale medier.

I markeringen deltok blant annet både familie og venner av den drepte 28-åringen. Til stede var også familiens bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen.

- Familien til Maren er i en forferdelig situasjon. De er i sjokk og opplever absolutt sorg, noe alle som følger med på denne saken forstår, sier han til NRK.

PÅGRIPELSER: Til sammen tretten personer er nå pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til Marokko-drapene: Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer
<strong>MARKERTE:</strong> Maren Uelands sambygdinger i Bryne. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix
MARKERTE: Maren Uelands sambygdinger i Bryne. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix Vis mer

- Ta vare på hverandre

Sokneprest Stein Ødegård oppfordret til å slå ring rundt de verdiene samfunnet vårt er bygget på.

- I dag skulle vi tennes lys på den mørkeste dagen i året. Nå må vi tenne lys for noen av de mørkeste handlingene som er gjort i vår tid, og mot en av våre egne. Så stort er alvoret, sier sokneprest Stein Ødegård.

Ordfører Reinert Kverneland:

- Handlingene har gjort et sterkt inntrykk, og preger ikke bare oss, men hele verden. Vi må hjelpe hverandre til å finne ro og sette ord på det vi kjenner på, sier Kverneland.

Videre ble det holdt ett minutts stillhet på Bryne torg.

Åpen helsestasjon og kirke

<strong>HOLDT APELL:</strong> Ordfører i Time kommune, Reinert Kverneland. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix
HOLDT APELL: Ordfører i Time kommune, Reinert Kverneland. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix Vis mer

Lokalsamfunnet er altså sterkt preget etter det som har skjedd. Derfor har kommunen åpnet Helsestasjonen på Bryne i romjula, om noen ønsker å ha noen å snakke med om det som har skjedd.

Også kirken på Bryne kommer til å holde dørene åpne på søndag, skriver Stavanger Aftenblad. I tillegg blir det gudstjenester både på julaften og første juledag.

- Jeg må ta dag for dag, se hva det er behov for å si. I utgangspunktet er vi i en unormal situasjon på Bryne nå. Det er likevel mange normale ting som skal skje, sier sokneprest Stein Ødegård.

Ifølge danske BT planlegger et tusentalls marokkanere å trekke til gatene i et minnetog for de drepte kvinnene lørdag. Det vil finne sted utenfor den danske og norske ambassaden i byen Rabat.

<strong>SANG:</strong> Hilde Selvikvåg. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix
SANG: Hilde Selvikvåg. Foto: Jan Kåre Ness/NTB Scanpix Vis mer

13 pågrepet

Totalt 13 personer er pågrepet mistenkt for drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen.

De siste ni ble pågrepet torsdag og fredag. Politiet mistenker at de har en tilknytning til saken.

Marokkansk påtalemyndighet har bekreftet at mennene har bånd til en ikke navngitt terrorgruppe, og drapene etterforskes derfor som en terrorhandling. I en video sverger de fire mennene troskap til IS.

Fredag var kistene med de to drepte på vei fra Casablanca til København.

Imlil ligger sju mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer