«Minus 30 000 Kosovo». Hva slags regnestykke ?

Tiltalt kvinne (39) i au pair-saken i Bærum måtte forklare beslaglagte regnskapsnotater.

 BISTÅR:  Advokatfullmektig Gunhild Vesheia (nærmest) og advokat Else McClimans er bistandsadvokater for de to filippinske au pair-kvinnene. Begge har varslet erstatningssøksmål mot vertsfamilien fra Sri Lanka og Bærum. Veshusheia og hennes klient har allerede beregnet kravet til 1,6 millioner. kroner. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
BISTÅR: Advokatfullmektig Gunhild Vesheia (nærmest) og advokat Else McClimans er bistandsadvokater for de to filippinske au pair-kvinnene. Begge har varslet erstatningssøksmål mot vertsfamilien fra Sri Lanka og Bærum. Veshusheia og hennes klient har allerede beregnet kravet til 1,6 millioner. kroner. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Den 39 år gamle kvinnen som sammen med sin ektemann (42) står i retten for tidenes første tiltale om tvangsarbeid overfor au pair-kvinner avviste tvert de alvorligste tiltalepunktene da hun forklarte seg i Oslo tingrett torsdag.

- Vi kan ikke tvinge noen til å jobbe. Hvis ansatte ikke trives på jobb, går det utover kundene, argumenterte kvinnen om Rema 1000-butikken på Nadderud i Bærum som hun og mannen drev fram til i fjor sommer.

Nå driver de dagligvarebutikk for en konkurrerende kjede.

Ifølge tiltalen skal to kvinner fra Filippinene på au pair-kontrakter, svigerinner som nå er 30 og 32 år, ha blitt tvinget til å jobbe opp mot henholdvis 90 og 96 timer i uka «uten tilstrekkelig vederlag», vekselvis med husarbeid og i butikken, som bare lå et hundretalls meter unna.

- Har aldri jobbet i butikken I tiltalepunktet om den yngste kvinnen, som nå er au pair utenfor København, avviste butikksjefen at hun på noe tidspunkt hadde jobbet i butikken.

Tiltaltes forklaring står i sterk kontrast til hva den fornærmede kvinnen selv forklarte i tingretten tidligere i uka. Da beskrev hun en arbeidsuke fra mandag til fredag mellom klokka 06 og 22, vekselvis i hjemmet og butikken, og storreintgjøring på søndag.

For det var den faste lønna 4 000 kroner i måneden, fortalte kvinnen, som gikk til politiet med forholdene.

 FORSVARER:  Advokat Silje Elisabeth Stenvaag er forsvarer for den 39 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha utnyttet to au pair-kvinner til tvangsarbeid.  FOTO: BJØRN LANGSEM/DASGBLADET.
FORSVARER: Advokat Silje Elisabeth Stenvaag er forsvarer for den 39 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha utnyttet to au pair-kvinner til tvangsarbeid. FOTO: BJØRN LANGSEM/DASGBLADET. Vis mer

Den andre kvinnen, nå 32, jobbet i butikken mens hun hadde au pair-kontrakt. Det erkjente tiltalte i retten i dag. Men det skal ikke ha vært i nærheten av det omfanget kvinnen selv har forklart - og som statsadvokatene hevder i tiltalen.

- Hva slags regnestykke er dette ? Politiet har gjort beslag i regnskapsnotater og andre papirer.

I retten i dag ble det lagt fram et par sider fra en notatbok med pengetransaksjoner mellom tiltalte og den ene av de fornærmede (32).

- 60 580 kroner oppspart. Hva betyr det, spurte 32-åringens bistandsadvokat Gunhild Vehusheia.

- Jeg har spart lønn for henne på min konto. Det var hun selv som ville at jeg skulle hjelpe henne på den måten. Hun har fått pengene nå, forklarte tiltalte.

- Her står det «minus 30 000 Kosovo». Hva slags regnestykke er dette, spurte bistandsadvokaten.

- Det var penger til han mannen fra Kosovo som hun giftet seg med. Hun spurte om jeg kunne gi han penger hver måned. Jeg vet ikke hvorfor hun ville at jeg skulle gjøre det, men jeg hjalp henne slik hun ønsket, forklarte tiltalte og bekreftet at ekteskapet var inngått.

 DØMMER:  Tingrettsdommer Torbjørn Breistrand er rettens administrator. Her sammen med en av de to meddommerne. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
DØMMER: Tingrettsdommer Torbjørn Breistrand er rettens administrator. Her sammen med en av de to meddommerne. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Tidligere i uka fortalte den 32 år gamle filippinske i retten at hun hadde betalt 220 000 kroner for å inngå pro forma-ekteskap med en mann med norsk pass.

Han er opprinnelig fra Kosovo, derav overskriften i regnskapsnotatene.

Den filippinske kvinnen har nå arbeids- og oppholdstillatelse, og jobber i en annen dagligvarebutikk.

Høyt tempo Etter fire dager i retten er det hevet over tvil at firebarn-familien fra Sri Lanka har holdt et aktivitetsnivå både på jobb og i hjemmet siden de kom til Norge rundt 1990, som har få likhetstrekk med norsk seks timers dag.

I tillegg til butikkdrift og «minst» åtte utleiehybler i eget hus, har familien flere utleieboliger i Oslo og Bærum.

Eller «hun», som ektemannen konsekvent viser til i retten. Selv hadde han bare «skrevet under» på to-tre eiendommer, forklarte han.

For det er ingen tvil om hvem som er sjef både hjemme, i dagligvarebutikken og for boligutleie.

- Det er jeg som er sjef - Han har ikke stort ansvar, det er jeg som er butikksjef. Når jeg ikke kan være i butikken, følger jeg med på video på pc på hva de driver med der, enten fra kontoret i kjelleren eller fra kontoret hjemme, forklarte kvinnen i retten i dag - og var veldig lei seg for alle løgnene som var framsatt mot henne i retten.

Ektemannen redegjorde onsdag for sin tettpakkede, men oversiktlige uke: mandag til fredag fra klokka 07 til 22.30 på jobb i butikken, lørdag 10 til 15 på tamil-språk-undervisning og musikkskole med barna, overtar for kona i butikken og hjemme klokka 20.

Søndag er det svømmetrening med barna fra klokka 10, et par timer på sofaen - og så er det mandag igjen. 

Et trettitalls vitner gjenstår i saken, som etter planen går hele neste uke - før retten tar stilling til tvangstiltalen.