Minus 40 i natt - men vinden gjør det kaldere

I natt krøp gradestokken under minus førti enkelte steder i Norge. Nå advarer meteorologene mot det de kaller følt temperatur. Minus ti føles nemlig som 30 kuldegrader når vinden blåser til liten kulings styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værobservasjoner fra hele Norge

Værmelding med femdagers værvarsel

Som på målestasjonen Kjevik lufthavn ved Kristiansand: Mens gradestokken viste minus 10 grader i sørlandsbyen i dag tidlig, er den følte temperaturen rundt 30 minusgrader på grunn av vinden.

- Det er lett å bli lurt av gradestokken. Men temperaturen du leser i grader celsius gir ikke alltid svar på hvor kaldt det er, advarer statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Det norske meteorologiske institutt (DNMI) overfor Dagbladet.no.

DNMIs offisielle temperaturmålinger fra i natt viser at Drevsjø i Østerdalen var kaldest med sine 37 minusgrader, tett fulgt av Røros og Rena med 34,8.

- Flere steder i nærheten vet jeg det er kaldere enn minus 40, men det er ikke ved offisielle målestasjoner, sier Johnsen.

I Oslo falt temperaturen med to grader i natt, fra 18 minus i går. Bergen hadde minus 14,4 grader, mens trønderne måtte trosse 21,7 minusgrader på vei til jobben i dag. Og det er før vi tar hensyn til vinden.

- I Oslo er det relativt lite vind, og den følte temperaturen blir derfor ikke kaldere enn minus 23, sier statsmeteorologen.

Minus 40 i natt - men vinden gjør det kaldere

Han anbefaler alle å følge med på vinden når gradestokken kryper under null.

- Når det er kuldegrader og vinden har en styrke på frisk bris eller mer, er det fare for forfrysninger. Da bør vi spesielt være oppmerksomme overfor små barn som sitter mye i ro, og gjerne får mye vind på seg, advarer meteorologen.

Hvis lufta i tillegg er fuktig, som den ofte er ved kysten, legger det seg ispartikler på huden. Dette kan også føre til forfrysninger.

- Hvis vi bare ser på gradestokken, tar vi ikke nok hensyn til været. Når det er kaldt og lufta er fuktig, bør vi være spesielt forsiktig med fysiske anstrengelser, anbefaler meteorologen.

På DNMIs hjemmeside finner du tabellen som viser følt temperatur. Følg også med på været rundt omkring i verden på dagbladet.no/vaer.

KUNNE VÆRT VERRE: 28. januar i 1999 målte værobservatør Sigrid Næss i Karasjok 51 kalde grader. Men rekorden er fra 1886. Den viste 51,2 minusgrader.