Minus 45

RØROS (Dagbladet): - Å farte rundt i 45 minusgrader er ingen fornøyelse, medgir rørosingen Åsmund Snortheim. Han er en av mange hundekjørere som måtte bryte Femundløpet i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var isende kaldt da Dagbladet ankom bergstaden i går. Gatene var stort sett folketomme. Mange biler sto stille, fordi det var umulig å få start på dem.

Men hardbarkede hundekjørere slet seg likevel gjennom Femundløpets to lange distanser på 30 og 53 mil. Over nitti hundespann gikk ut fra start lørdag formiddag, men ikke alle var ventet til mål i tretida i natt.

- Mellom 30 og 35 har brutt løpet så langt. Det er uvanlig mye, sa stevneleder Reidun Roland til Dagbladet i 18-tida i går. Hun regnet med at flere ville bryte.

Da deltakerne ankom Femundtunet var det så kaldt at løpsledelsen, i samråd med veterinærer, besluttet å stoppe løpet i ni timer. Gradestokken viste 44 minus og det var kraftig sno.

Måtte bryte

- Kulda er ikke noe problem for meg. Jeg er godt kledd, men tre av de åtte hundene mine fikk frostskader, sier Åsmund Snortheim. Han måtte bryte etter to etapper, det vil si seks timer i den iskalde marka.

- Vi gruet oss før løpet startet. Det er ingen som ønsker å løpe rundt i 45 minusgrader. Jeg har kjørt hundeløp når det har vært kaldt tidligere, men å gjøre det i slik ekstrem kulde var nytt for meg.

Snortheim er rørosing, så han er vant til kulde. På 70- og 80-tallet var det vanlig med slik sprengkulde i bergstaden, men 90-årene blir betegnet som «milde». Det er mer sjelden nå at gradestokken kryper så langt ned som i helga.

- Vi som bor på Røros er ikke mer glade i kulde enn andre, men vi har lært oss å mestre den, sier Åsmund Snortheim.

Kuldevant

Reidun Roland er også ekte rørosing. Hun har ikke hørt om spesielle problemer i forbindelse med helgas rekordkulde.

- Vi er vant til dette. Husene er bygd slik at de skal tåle kulde. Vi holder oss mest inne, og vet å koble motorvarmeren til bilen, smiler Roland.

- Men mange av de tilreisende til hundeløpet fikk problemer med å få i gang bilene etter starten på lørdag. Vi måtte skyve i gang en tredjedel av bilene. Viking Redningstjeneste kjørte i skytteltrafikk.

En av deltakerne i hundeløpet fikk merke kulda på en litt spesiell måte: Det var ei stund så kaldt at beinprotesen rett og slett sprakk!

<B>MÅTTE BRYTE:</B> Kulda tvang Åsmund Snortheim til å bryte hundeløpet i Femundmarka i går. Selv greier han å holde varmen, men tre av hundene fikk frostskader. Her er han med lederhunden Mingus.