Minus 55 grader er ikke rekord

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): - Her er det minus 55 grader! Det var meldingen Værvarslinga i Nord-Norge mottok fra Galanito på Finnmarksvidda i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men det er en uoffisiell måling og kan derfor ikke noteres som ny norsk kulderekord. Offisielt har kuldesjokket rammet Karasjok. Norgesrekorden er på minus 51,4 og skriver seg fra nettopp Karasjok år 1886.

- Det er store muligheter for at den uoffisielle målingen stemmer, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga i Tromsø til Dagbladet.

De offisielle målestasjonene på Finnmarksvidda er ikke plassert i de verste kuldehullene. Laveste offisielle notering i går var 44,2 kuldegrader ved Cuovdatmohki i Karasjok.

Telefonstorm

Flere andre ringte inn og meldte temperaturer på rundt 50 grader. Variasjonene kan være store innenfor et lite område.

- Temperaturen kan faktisk svinge fem- ti grader fra bakkenivå og opp til to meters høyde. Der kaldlufta samler seg, kan det nok være 50 grader eller enda kaldere, mener meteorolog Ovhed.

Han opplyser at det blir sprengkaldt én dag eller to til, men mot helga kommer skyene og det går mot mildere vær.

Mildere mot helg

Fra Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo melder de at det vil bli mildere sør for Bodø i dagene som kommer.

- Kulda vil holde seg fram mot helga i Finnmark og Troms. Da kommer det vind og ofte er det den som skal til for at kulda brytes opp. På Vestlandet er det mildt, og allerede fra i dag blir det mildere på Østlandet, sier statsmeteorolog Tor Helge Skaslien til Dagbladet. I dagene framover blir det kaldt på Finnmarksvidda.

Lures av målinger

Han opplyser at målte minusgrader ikke nødvendigvis viser reell kulde.

- Vind kombinert med kulde fører til langt lavere temperatur enn den termometeret viser. Spesielt Nordland og Nord-Trøndelag har det vært vind kombinert med kulde de siste dagene. Totalt sett oppleves det da som sprengkulde. Som tommelfingerregel pleier vi å si at liten storm kombinert med 10 kuldegrader tilsvarer omtrent minus 37 i stille vær.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer