«Minus-folket»

Statens overlege i psykiatri Wilhelm Hoffmann omtalte i 1947 arbeidet med å opprette et sentralt register over «minusvariantene» i befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet kan ordrett presentere deler av en innstilling han 5. februar 1947 ga til skolehjemskomiteen. Innstillingen fra Hoffmann, som jobbet i Helsedirektoratet, er funnet i Riksarkivet.

Under avsnittet «registreringen» skriver Hoffmann:

«I skolehjemskomiteens innstilling er pekt på viktigheten av å få kartotek over asosiale barn og unge. Der arbeides med et slikt sentralkartotek for de åndssvake. Og der er alt etablert et slikt sentralkartotek for de sinnssyke, grunnet på moderne prinsipper og individuelle kort, og betalt fra Rockefellers Institute for Medical Research. Disse behov reiser spørsmålet om å sentralisere dette arbeidet i et arvebiologisk institutt, i likhet med hva man har i Danmark. Instituttet i Danmark fører individuelle og genealogiske oppgaver over de sinnssyke, psykopater (de asosiale), epilektikerne, de blinde (halvparten arvelige), de døvstumme (halvparten arvelige), vanføre, 1 prosent arvelige defekter.

Det er klart hvilken betydning et slikt sentralt register over minusvariantene vil ha for å utnytte steriliseringslovens muligheter. »

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer