Minuttene viktig i svensk politikk

Mandagens debattprogram på tv mellom Carl Bildt og Göran Persson kan bli avgjørende for Sveriges fremtid. Urovekkende må det da være for svenskene at partilederene før sending var mer opptatt av centimeter og minutter, enn av å forberede sine politiske standpunkt.<

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Göran Persson og Carl Bildt sloss om centimeter og minutter før mandagens viktige debattprogram på svensk tv.

- Jeg trodde ikke det skulle bli noen sending. Valgduellen holdt på å ende i en katastrofe, sa programleder K-G Bergström til Aftonbladet rett etter sending.

For høyt bord

Problemene startet i det øyeblikket Carl Bildt kom til studio. Moderaternas leder ville ha fire minutter til sin åpningsreplikk i stedet for de avtalte to. Etter megling frem og tilbake fikk Bildt tre minutter.

Denne disputten var bare en forsmak på det bråket det ble da sosialisten Persson oppdaget at bordet deltakerne skulle bruke var for høyt. 120 centimeter var riktignok Bildts (som måler 194 cm) ønskehøyde, men Persson (på knappe 184 cm) hadde bedt om mye lavere.

Tilkalte snekkere

Snekkerene i studio frem med sagen, og i hektisk tempo ble bena på bordet kortere. Men Persson var langt fra fornøyd, og da det nærmet seg sendetid med raske minutter var det ikke lenger tid for saging. Bort med hele platen Persson, Bildt og bordet skulle stå på. Med det resultat at bordet ble for lavt.

I det bordet ble plassert på vaklete treklosser og det kun var sekunder igjen til sending skrek Göran Persson at arbeiderene skulle 'ta bort hela skiten', men da bestemte programleder Bergström at nok fikk være nok.

Resultatet av de svenske partilederenes største debatt under gårsdagens sending: 106 centimeter.