Ukraina-krigen

- Minutter fra å bli tatt

Zelenskyj og familien forskanset seg i presidentpalasset.

I KYIV: Det var aldri aktuelt å sette opp en eksilregjering for Volodymyr Zelenskyj, ifølge Time-artikkelen. Her fra i går. Foto: Ukrainske myndigheter / AFP / NTB Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB
I KYIV: Det var aldri aktuelt å sette opp en eksilregjering for Volodymyr Zelenskyj, ifølge Time-artikkelen. Her fra i går. Foto: Ukrainske myndigheter / AFP / NTB Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I en større artikkel i det amerikanske magasinet Time beskrives det hvor nær president Volodymyr Zelenskyj og familien var ved å bli drept eller tatt til fange av russiske soldater, mens de forskanset seg i presidentpalasset i Kyiv i krigens første timer.

Spesialsoldater

Artikkelen bygger på samtaler med så vel Zelenskyj som andre kilder, deriblant nære medarbeidere.

- Det var høyt. Det var eksplosjoner, forteller Zelenskyj om da han og kona vekket barna på 17 og 9 år natt til 24. februar, da invasjonen startet.

I begynnelsen av krigen forsøkte russerne å innta Kyiv, tilsynelatende med et regimeskifte som hovedmål. Zelenskyj ble informert av hæren om at spesialfallskjermsoldater hadde ankommet byen for å finne ham.

Ifølge framstillingen var det minutter om å gjøre før spesialsoldatene lyktes i få tak i presidenten.

Han og en rekke medarbeidere med familier forskanset seg i palasset, og sperret inngangene med alt de kunne finne av brukbare gjenstander.

Fikk våpen

Zelenskyj, familien og medarbeiderne kunne høre skyting utenfor den første kvelden og natta. Vaktene inne slo av lyset og delte ut skuddsikre vester og gevær til politikerne, som for en stor del ikke hadde våpentrening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer