Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mir»-kosmonauter på rekord-fottur i rommet

KOROLJOV, Russland (NTB-Reuters): De russiske kosmonautene Anatolij Solovjov og Pavel Vinogradov kunne i dag ettermiddag klatre tilbake inn i romstasjonen «Mir», etter en rekordlang fottur i verdensrommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre timer og åtte minutter kunne de ta av seg de ikke helt lette draktene som kreves for denslags aktiviteter, men det er uklart om de to kosmonautene lyktes med å gjennomføre det reparasjonsarbeidet de skulle.

Skadd

Solovjov og Vinogradov skulle granske og om mulig reparere skader på en sluse der en av lukene har vært skadd siden «Mir» kolliderte med et ubemannet forsyningsfartøy i juni i fjor.

 Luken sitter på den såkalte «Kvant»-modulen, og den begynte å lekke tidlig i november i fjor.

  Den nøyaktige årsaken til lekkasjen var imidlertid umulig å finne, og Solovjov og Vinogradov fikk derfor beskjed om å la seg «flyte» ut i verdensrommet.

  Der inspiserte de den skadde luken utenfra, og fortsatte så til «Kristall»-modulen for å demontere og hente inn vitenskapelig utstyr som ble montert på utsiden av modulen i april 1997.

  Hele fotturen var beregnet til å vare seks timer, men arbeidet gikk åpenbart raskere enn forventet.

Gammel

Lekkasjen fra «Kvant» er ett av mange problemer som har plaget den aldrende «Mir» det siste året.

 Stasjonen er 12 år gammel, men russerne har ikke penger til å bygge og sende opp en ny, og vil derfor forsøke å holde «Mir» i drift så lenge som mulig mens man forbereder byggingen av en internasjonal romstasjon der Russland også skal delta.

  Første nyttårsdag ringte alarmklokkene om bord i «Mir» igjen, etter at den foreløpig siste i en serie datafeil fikk romstasjonen til å dreie seg i forhold til sola.

 Det betød at solcellepanelene som forsyner stasjonen med strøm sviktet, og det tok en hel dag å korrigere situasjonen igjen.

  «Mir» er gammel, men de to russerne som sammen med amerikaneren David Wolf utgjør det nåværende mannskapet om bord, er heller ingen uerfarne ungsauer.

 Anatolij Slovjov, som fyller 50 år i neste uke, var i natt ute på sin 16. spasertur i rommet. Til sammen har han i løpet av ti år tilbrakt mer enn 70 timer i rommet.

 Den 43 år gamle Pavel Vinogradov var på sin femte romvandring.

<B>SPASERTUR: </B>To russiske kosmonauter gjennomførte i dag en over tre timer lang fottur i verdensrommet rundt romstasjonen «Mir».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!