Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mirakel-gutt gravd fram

Redningsmannskapene i Østerrike kunne i dag endelig unne seg en gledesstund. En fire år gammel gutt som var klinisk død da han ble trukket ut av snømassene, smilte da han ankom sykehuset få timer seinere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mirakel-gutten fra Valzur blir han kalt. Redningsmannskapene trodde onsdag de hadde funnet enda en omkommet, men holdt ham varm under transporten til sykehuset. Da han kom fram til sykehuset i Zams 40 kilometer fra skredstedet, suttet han på en smokk.

- Han smilte litt til og med, sa kirurg Alois Schranx.

Skytteltrafikk

Det var nok godt med en oppmuntring, for redningsmannskapene hadde en tøff jobb med å grave fram omkomne. Torsdag kveld ble dødsoffer nummer 33 funnet.

Samtidig som redningsmannskapene jobbet på spreng med å finne savnede ble tusenvis av skiturister torsdag evakuert fra feriesteder i Alpene. Rundt 30 helikoptre gikk i skytteltrafikk mellom Galtür og omverdenen, med en ankomst eller avgang hvert eneste minutt.

Tidlig på ettermiddagen var rundt 2.500 mennesker fløyet ut av Galtür og byens nærmeste omgivelser.

I Sveits ble det satt i gang flere luftbroer for å evakuere en del av de anslagsvis 100.000 mennesker som er innesperret på vintersportssteder og i landsbyer av de enorme snømengdene som har falt over Alpene de siste dagene og ukene. I den høytliggende Goms-dalen ble det innført unntakstilstand.

Dødstallene

Av de 33 omkomne som er funnet i Galtür og Valzur, var 21 torsdag identifisert. Ni av de døde er tyske, fem østerrikske, fem nederlandske og to danske.

Seks personer var fortsatt savnet, opplyste den østerrikske krisestaben i Landeck, 20 kilometer øst for Galtür og 450 kilometer sørøst for Wien. Til sammen 1.035 personer var evakuert bare fra Galtür, deriblant 26 mennesker som ble gravd levende fram fra snømassene.

For de som fortsatt var savnet, var håpet torsdag i ferd med å svinne, sa talsmenn for krisestaben. Oppryddingsarbeider var i full gang i nabobyen Valzur, der fire mennesker omkom og 26 kom til skade i et snøras 24 timer etter katastroferaset i Galtür.

Tilsammen over 50 mennesker har mistet livet i uvær i Europa denne måneden.