Ble kurert for hiv:

«Mirakel-pasient» er død

Timothy Ray Brown, som i 2007 ga håp til millioner av hiv-pasienter, er død 54 år gammel.

BLE KURERT: Timothy Ray Brown avbildet i San Francisco i 2012, fem år etter at han sluttet på medisiner for hiv-viruset. Foto: Eric Risberg / AP / NTB
BLE KURERT: Timothy Ray Brown avbildet i San Francisco i 2012, fem år etter at han sluttet på medisiner for hiv-viruset. Foto: Eric Risberg / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Brown fikk påvist hiv, et virus som svekker immunforsvaret og fører til aids, i 1995 da han var bosatt i Berlin. Han regnes som den første personen som noen gang har blitt kvitt det tidligere svært dødelige viruset.

I 2007 ble han diagnostisert med akutt leukemi - en kreftsykdom i beinmargen. Kreftbehandlingen innebærer ofte å ødelegge pasientens beinmarg, hvor kreftcellene produseres, for så å transplantere beinmarg fra en donor, skriver BBC.

Personen Brown fikk beinmarg transplantert fra, hadde en sjelden DNA-mutasjon, kalt CCR5.

Ble «kurert»

Enkelt forklart er CCR5 en del av immunforsvaret. Mutasjonen hos donoren gjorde at immunsystemet, som normalt ikke klarer å stå imot hiv-viruset, klarte å blokkere det, skriver BBC.

Etter transplantasjonen falt derfor Browns verdier av hiv-viruset til et så lavt nivå at han ikke lenger hadde behov for å gå på medikamenter, og han ble i teorien «kurert» for sykdommen.

Brown er den første personen det er kjent at har blitt kvitt sykdommen, og for verden ble han kjent som «Berlin-pasienten».

Døde av kreft

Tidligere i år kom imidlertid kreften tilbake og hadde denne gangen spredt seg til både ryggmargen og hjernen. Tirsdag sovnet han inn i sitt hjem i Palm Springs i California, ifølge The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer