KOMMUNISERER IKKE: Rom Houben (46) fotografert i november i fjor (46) sammen med sin mor Josephine. Da ble Houben beskrevet som et mirakeltilfelle som var feidiagnosistisert som komapasient, mens han i virkeligheten var bevisst og kunne kommunisere. Nå viser nye tester at historien var en bløff. Foto: REUTERS/Stringer
KOMMUNISERER IKKE: Rom Houben (46) fotografert i november i fjor (46) sammen med sin mor Josephine. Da ble Houben beskrevet som et mirakeltilfelle som var feidiagnosistisert som komapasient, mens han i virkeligheten var bevisst og kunne kommunisere. Nå viser nye tester at historien var en bløff. Foto: REUTERS/StringerVis mer

Mirakelhistorien om Rom Houben var bløff

Komapasienten kan ikke kommunisere likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Historien om Rom Houben, som etter 23 år i angivelig koma begynte å kommunisere med omverdenen, gikk verden rundt i november.

46-åringen hadde ikke kommunisert med noen siden han ble lam i en bilulykke i 1983, før det i høst ble kjent at han de siste årene hadde kunnet kommunisere via en hjelper - såkalt facilitated communication.

- Jeg ble vitne til min egen lidelse mens leger og sykepleiere forsøkte å snakke med meg - til de ga opp alt håpet. Jeg glemmer aldri den dagen de oppdaget hva som virkelig feilet meg - det var min gjenfødelse, er blant de mange følelsesladde meldingene Houben skal ha kommunisert til omverdenen via en tasteskjerm.

Skeptikerne kom raskt på banen og sådde tvil om det medisinske mirakelet. Særlig skeptiske var de til hjelperen Linda Wouters rolle.

Wouters er pleieren som hjalp Houben med å kommunisere ved å hjelpe til med å bevege hånden hans over tasteskjermen.

Nå viser det seg at skeptikerne hadde rett.

Enkle spørsmålEtter å ha gjennomgått en rekke tester, konkuderer leger med at Houben ikke kan kommunisere i det hele tatt.

- Han kan ikke en gang besvare enkle spørsmål, sier den belgiske nevrologen Steven Laureys til NPR.

KONTROVERSIELL HJELPER: Taleterapauten Linda Wouters (t.v.) var kvinnen som angivelig hjalp Rom Houben med å kommunisere ved å føre pekefingeren hans over en tasteskjerm. Nå tyder alt på at det var Wouters som snakket til verden, ikke Houben. Foto: AFP PHOTO / BELGA / JULIEN WARNAND
KONTROVERSIELL HJELPER: Taleterapauten Linda Wouters (t.v.) var kvinnen som angivelig hjalp Rom Houben med å kommunisere ved å føre pekefingeren hans over en tasteskjerm. Nå tyder alt på at det var Wouters som snakket til verden, ikke Houben. Foto: AFP PHOTO / BELGA / JULIEN WARNAND Vis mer

Det var Laureys og hans medisinske team som i høst gikk god for Houbens mirakelhistorie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For meg er det bare to spørsmål: Er han bevisst? Kan han kommunisere? Svaret på begge er ja, sa Laureys til AP i høst.

- Alt er blitt sjekket og bekreftet, så vi vet at det er han som snakker, sa professor Audren Vandaudenhuyse, som er del av Dr. Laureys team, til AP.

Laureys, som er leder for komaforskning ved universitetet i Liege, sier nå at han er ukomfortabel med måten han omtalte Rom Hoyubens tilfelle på i november.

Skulle skrive bokI høst ble det meldt om at Houben klarte å taste navnet på objekter som ble vist ham også når hjelperen Linda Wouters ikke fikk se hvilket objekt det var snakk om.

Nærmere undersøkelser viser at det ikke stemmer.

I en av testene klarte ikke Houben, som etter planen skulle skrive bok, å gjenkjenne et eple.

GJØR HELOMVENDING: Den belgiske nevrologen Steven Laureys gikk i høst god for mirakelhistorien om Rom Houben. Nå må han bite i det sure eplet. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet
GJØR HELOMVENDING: Den belgiske nevrologen Steven Laureys gikk i høst god for mirakelhistorien om Rom Houben. Nå må han bite i det sure eplet. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet Vis mer

Laureys sier at han forsøkte gjentatte ganger med forskjellige objekter, uten hell.

- Hvis du får svar som «jeg vil ikke gjøre testen», eller «du stoler ikke på meg», den type svar, kan du egentlig ikke bruke det til noe, sier Laureys.

Ekstremt sjeldentDr. Steven Novella, nevrolog ved Yale University, er ikke overrasket ovar at historien har vist seg å være bløff.

- Steven Laureys er en skikkelig forsker og nevrolog. Han var bare ikke kjent med alle problemene rundt komapasienter som kommuniserer via hjelper, sier Novella til NPR.

Han sier at mirakelhistorier om mennesker som våkner opp fra lang tids koma er ekstremt sjeldne.

- Dette er historien som alltid blir fortalt i dramaseriene. At en person er i koma, og så våkner opp. Men det er en veldig forvridd virkelighetsoppfatning, og desverre ble historien om Rom Houben nok et eksempel på det, sier Novella.

FØR ULYKKEN: Et bilde av Rom Houben fra 1983 - en uke før bilulykken som sendte ham i koma. Houben var ingeniørstudent og kampsportentusiast før ulykken.  Foto: AFP PHOTO
FØR ULYKKEN: Et bilde av Rom Houben fra 1983 - en uke før bilulykken som sendte ham i koma. Houben var ingeniørstudent og kampsportentusiast før ulykken. Foto: AFP PHOTO Vis mer