Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mirakelhunden Pluto

Miraklenes tid er slett ikke forbi. Etter å ha tilbragt 13 dager i en bergsprekk har cocker spaniel-valpen Pluto fått nytt etternavn: Pluto Mirakel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et nytt etternavn var på sin plass etter lang tid i ensomhet. Pluto Mirakel var ikke verre tilredt enn at den spankulerte lykkelig omkring oppe på Kjerag-platået etter at to modige grottere hadde risikert liv og lemmer på å redde den åtte måneder gamle valpen.

Ingen vet hva slags sult, tørst og redsel det uskyldige dyret har følt i løpet av nesten to uker alene i bergsprekken. Men seint i går kveld var alt bare glede.

- Jeg er helt vill av glede. Da jeg fikk beskjeden om at Pluto var vel oppe, løp vi bare rundt i huset og hylte og lo alle sammen. Det er helt fantastisk, sier Åse Skarpengland (28). Kristiansands-kvinnen eier hunden sammen med sin kjæreste, Menno van Rooij (25). Så snart de fikk beskjeden kastet de seg i bilen sammen med mamma Ingeborg og kjørte til Stavanger for et tårevått gjensyn med hunden de trodde var død.

- Vi hadde egentlig gitt opp håpet. Alle sa det var håpløst, og vi våget aldri helt å tro på at han kunne være i live. I dag har stemningen vekslet fra fortvilelse til glede, sier Skarpengland.

I dag er det to uker siden 28-åringen gikk tur på fjellplatået Kjerag i Rogaland. Kjerag er mest kjent for sine basehoppere, men egentlig et yndet reisemål for fjellturister. Da Åse gikk tur der, skled Pluto og forsvant i dypet.

- Allerede da ga vi opp håpet. Han bjeffet og klynket litt i noen minutter, men så ble det stille, sier Skarpengland, som fortvilet måtte forlate cocker spaniel-valpen.

Håpet ble tent igjen i forrige uke, da turgåere hørte klynking fra sprekken. Redningen kom i form av to grottere, som i går tok turen fra Larvik til Rogaland for å prøve å redde Pluto. Grottere er folk som utforsker trange huler, og Marek Vokaz og Lars Tore Ludvigsen er to av dem. På utrolig vis klarte de å ta seg ned i den åpningen, som er helt ned i 20-40 centimeter bred.

- Jeg skjønner ikke hvordan de kom seg ned dit. Sprekken er jo tynn! sier en Skarpengland, som berømmer heltene fra Larvik.

Klokka fire i går ettermiddag kom det første livstegnet fra dypet. Pluto bjeffet! Gledesscenene var store. Mindre ble ikke gleden da Pluto et par timer seinere ble lokalisert på nærmere 100 meters dyp. Da Pluto ble heist opp i en liten pose i 20.00-tiden, kunne jubelen slippes løs for alvor. På toppen av alt var en dunk i bakhodet hundens eneste synlige skade!

- Det er helt utrolig, sier veterinær Magne Håland.

- Hele greia er nesten så jeg ikke våger å tro det ennå. Hunden har hatt allverdens hell med seg på vei ned. Pelsen har nok beskyttet ham, men det er utrolig at han ikke har brukket noe på vei ned. Og det er enda mer utrolig at han har klart seg i to uker der nede. Men vi må sjekke om han har mindre skader, for eksempel indre blødninger eller forfrysninger, sier Håland.

Seint i går kveld ble cocker spaniel-valpen båret ned fra de iskalde, forblåste fjellet. I nattetimene ble Pluto tatt med til veterinær, matmor - og tryggheten.

HJEMME: Gledelig gjensyn med matmor Åse Skarpengland.