Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mirakelmann på Falkum

Navn: Tom Nordlie Alder: 36 Yrke: Fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva har skjedd med Odd, Skiens sovende stolthet? 31 år etter siste toppserieopptreden er gutta med pilen på brystet tilbake. Klubben med flest NM i Norge (11), har sant å si ikke vært i nærheten av seg selv siden 1930-tallet. Før den tid tok laget alt.

En stor del av forklaringen heter Tom Nordlie, bamsen fra Lørenskog, med trenerfortid i Strømmen, Lørenskog og Skjetten. Som utøver har ikke Nordlie annet enn noen landskamper i vannpolo å vise til.

Denne mannen var det ledelsen i Odd under tvil hentet til Falkum etter at samtlige valg på øverste hylle ikke uventet falt fra foran fjoråret. Etter mange år «nære på», brukte Nordlie én kjapp sesong på å bringe den skinndøde kjempen tilbake. Ryktene vil ha det til at fotball-snillisten Lars Tjernås (VIF) tipset Odd om Nordlie, godt hjulpet av landets fremste Odd-reporter, tidligere storspiller Per «Pekka» Torvik.

Eventyret startet med seier borte mot Viking i premieren. Søndag fulgte Odd opp med sportslig voldtekt av lette speidergutter fra Bærum. Og fredag venter Skeid på Falkum. - Årets tøffeste kamp, sier Nordlie om møtet med elitens klart dårligste lag. Og han har rett.

I Skien kjenner man sin historie. Ingen har flere klubber, folketallet tatt i betraktning. Ingen har hatt flere løkker. At mr. Norsk fotball, Nicolai Johansen, er fostret her, er ingen tilfeldighet. Heller ikke det faktum at «Nicken» aldri har vært odd-er. Han står i Skiens Ballklubb med Banejordet som hjemmearena, et par solide sosiologiske steinkast fra Falkum.

Foran søndagens kamp åpnet «Nicken» utstillingen «Skien - Fotballens by» på Fylkesmuseet i Skien. Alle får sitt. Men i sentrum står Odd med sitt siste mesterskap fra 1931. Så dominerende var klubben at da trønderne i 1917 stiftet det som seinere skulle bli selve fotballjuvelen, ga man av helt naturlige årsaker klubben navnet Sportsklubben Odd. Da man i Skien seinere hørte at en useriøs klubb i Trondheim hadde rappet navnet, ble denne klubben raskt omdøpt til Rosenborg (1927).

Men, det skulle altså en korpulent polospiller til - med trenerfortid i lavere divisjoner - for å løfte Odd mot gamle høyder. Og det etter at utenlandske topptrenere og vår egen Hallvar Thoresen etter tur hadde måttet melde pass.

Om Nordlie sies det: Systematisk, krevende, streng, doserende, monoman og ikke spesielt lyttende. Kort sagt: et fotballgeni.