Mirranda (2) falt i koma etter at hun satte et popcorn i halsen. Nå kjemper foreldrene for at respiratoren ikke skal bli skrudd av

Sykehuset mener alt tyder på at den lille jenta er hjernedød. Familien mener de kan se bedring.

I KOMA: Sykehuset mener Mirranda Grace Lawson er hjernedød. Familien mener hun er i bedring, og kjemper for at hun fortsatt skal få behandling. Foto: Patrick Lawson / AP / NTB scanpix
I KOMA: Sykehuset mener Mirranda Grace Lawson er hjernedød. Familien mener hun er i bedring, og kjemper for at hun fortsatt skal få behandling. Foto: Patrick Lawson / AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Legene ved Virginia Commonwealth University Health mener alt tyder på at to år gamle Mirranda Grace Lawson er hjernedød.

To måneder etter at hun satte fast et popcorn i halsen og nesten ble kvalt, er hun fortsatt bevisstløs. Legene ønsker å få gjennomført en test for å få avklart 100 prosent om jenta er hjernedød. Testen er enkel: De vil koble henne fra maskinene som holder henne i live i en kort periode, for å se om hun puster på egen hånd eller om det er tegn til aktivitet i hjernen.

Det nekter foreldrene, som håper jenta kan komme seg igjen, skriver nyhetsbyrået AP.

- Hun er i bedring, selv om de sier de hadde forberedt seg på at hun skulle bli verre, sier faren Patrick Lawson til avisa Richmond Times-Dispatch.

- Jeg tror fortsatt at hun kommer til å åpne øynene igjen, sier han.

Foreldrene mener en slik test ville være det samme som å ta livet av jenta deres.

- Vi opplever at Gud har fortalt oss at det er hans vilje at hun vil våkne igjen, sier far Patrick Lawson til AP.

Faren sier at han skjønner at datteren har en alvorlig skade, men hevder han kan registrere at hun får med seg at de snakker med henne, og at hun reagerer positivt når de spiller musikk hun liker, som Elvis.

Han sier han bare han ønsker at datteren skal få litt mer tid.

- Hun har alltid vært sterk. Hun vil vise dem.

Anket

Saken har allerede gått til retten, som ga sykehuset medhold i at testen kan gjennomføres. Men foreldrene anket, og saken kommer opp for høyesterett i delstaten i september, ifølge avisa Richmond Times-Dispatch.

Foreldrene betalte 30 000 dollar i et rettsgebyr og sikret seg oppsettende virkning, slik at sykehuset ikke får lov til å gjennomføre testen før saken er endelig avgjort i retten. Sykehuset forsøker nå å få framskyndet rettsbehandlingen, fordi behandlingen er så ressurskrevende, skriver AP. Behandlingen koster anslagsvis 10 000 dollar om dagen.

- Å bruke ressursene på Mirranda, som sannsynligvis har vært hjernedød i flere uker, setter andre kritisk syke barn i fare. Sykehuset må nå avvise dem, har en advokat for sykehuset argumentert i en rettslig begjæring, skriver AP.

Familien får rettslig støtte fra stiftelsen Life Legal Defense Foundation, som mener familien må få lov til å behandle datteren i hjemmet. Familien har også startet en egen innsamlingsaksjon. De har beskrevet det skjebnesvangre øyeblikket da to-åringen satte fast et popcorn i halsen slik:

- Hun kom løpende inn i stua. Øynene var sperret opp, men hun sa ikke noe. Tiden stoppet opp. Så falt hun sammen.

De skriver at de forsøkte å få ut det som hadde sperret luftveiene, uten å lyktes, og at de startet med hjertekompresjoner mens de ringte til ambulansen. Hjertet stoppet. Men startet igjen på sykehuset.

Uvanlig sak

Arthur Caplan, professor i medisinsk etikk ved New York University's School of Medicine, sier til AP at det er en sjelden sak, og at sykehus vanligvis kan gjennomføre tester som dette uten en gang å spørre foreldrene.

David Magnus ved Stanford Center for Biomedical Ethics sier tester som dette vanligvis er helt uproblematiske å gjennomføre.

- Det er vanskelig å skjønne hvorfor familien skal protestere utover at de frykter de skal få en endelig beskjed om at deres kjære er død, sier han til nyhetsbyrået.

Overfor retten har sykehuset gjort det klart at alle undersøkelser de har gjort tyder på at jenta er hjernedød.

Foreldrene på sin side ønsker også å fortsette behandlingen av datteren i hjemmet deres. Sykehuset sier det ikke vil være mulig.

- Det er en vanskelig situasjon. Alle involverte ønsker det beste for Mirranda og familien hennes, sier de i en pressemelding ifølge Richmond Times-Dispatch.