Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Misbruk av bistand i Namibia

NORAD og Norconsult møter ny kritikk for sitt engasjement i vannkraft-prosjekter i Namibia. Deres egen konsulent mener at de 26 millionene som NORAD har investert kan være misbruk av offentlige midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske utrederne går inn for utbygging av Epupa-fallene i Kunene-elva nord i Namibia, slik namibiske myndigheters ønsker. Disse planene har møtt skarp kritikk fordi en slik utbygging kan få fatale konsekvenser for himba-folket som bor i området.

Tyskeren Michael Bollig, som er engasjert av NORAD og Norconsult som konsulent for å utrede de sosiale og kulturelle sidene ved prosjektet, sier til bladet Folkevett at han vil kreve at behandlingsfristen utvides med et halvt år for å utrede andre alternativer.

26 millioner bortkastet?

- Om ikke NORAD bidrar med ekstra tid og penger til dette, vil de 26 millionene som Norge hittil har investert være bortkastet, sier Bollig, som i så fall vil kalle dette misbruk av offentlige midler.

Han er forbauset over at NORAD ikke har trukket seg ut av det kontroversielle prosjektet tidligere.

Norconsults foreløpige rapport er ifølge kritikerne ufullstendig fordi den ikke behandler de sosiale konsekvensene en Epupa-utbygging får for himba-folket. Det er ikke utarbeidet et erstatningsprogram for dem som blir berørt, slik internasjonal rett krever.

Himbaene er et halvnomadisk folk som har bodd i områdene rundt Kunene-elva i århundrer. En Epupa-utbygging vil føre til at et område på størrelse med Mjøsa demmes ned og rundt 1000 himbaer blir tvunget til å flytte. Rundt 10 000 andre blir berørt av utbyggingen.

Norske og andre aktivister som i årevis har kjempet mot Epupa-utbyggingen, mener at konsekvensene kan bli at det unike folkeslaget kan bli utryddet. Utbyggingen er blitt kalt et varslet folkemord.

Himbaene føler seg ført bak lyset av namibiske myndigheter og har ikke villet forhandle om et erstatningsprogram.

- Katastrofe for folket

- Det var namibiske myndigheters ansvar å sørge for kommunikasjonen med himbaene. Vi føler vi allerede har gjort mer enn vi skulle ved å sende Bollig for å snakke med himbaene direkte, sier Trond Westeren, som har hatt ansvaret for utredningsarbeidet i Norconsult. Han vil ikke kommentere Bolligs skarpe kritikk før han selv har snakket med ham.

Bollig skal, når partene møtes lørdag legge fram sin studie av hvilke konsekvenser en flytting vil få for himbaene. Han mener det er små muligheter for kompensasjon.

- Det finnes ikke annet ledig land å bosette seg på. Flytting vil skape stor ulykke for både himbaene og folk som allerede bor i eventuelle tilflytningsområder. Palmeskogene vil forsvinne og beitemarkene bli så redusert at himabaene vil bli avhengige av matforsyninger utenfra, sier han.

Det er ikke første gang Norconsults rapport kritiseres. Sju internasjonale eksperter på biologi, økologi, økonomi og juss har gått gjennom forundersøkelsen og kom for kort tid siden med en nådeløs dom. Rapporten er så full av gale beregninger, manglende data og feiltolkninger at den ikke er egnet til å danne et solid beslutningsgrunnlag for namibiske myndigheter, hevder ekspertene.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!