Misbruk av makten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lewis Scooter Libby var visepresident Dick

Cheneys stabssjef og en sentral arkitekt bak

invasjonen av Irak. Libby har i en årrekke vært

Cheneys høyre hånd. I regjeringen til president George W. Bush ble han regnet som en av dem med størst innflytelse og mest makt. Libby måtte gå av da han ble tiltalt for å ha begått mened og hindret etterforskningen av lekkasjen som røpet at Valerie Wilson var hemmelig CIA-agent. Tidligere i vår ble han kjent skyldig av en jury på alle tiltalepunktene unntatt ett. I juni ble han dømt til fengsel i to og et halvt år, to års prøvetid og 250.000 dollars i bot. Mandag avslo en ankedomstol Libbys søknad om å få utsatt soningen mot kausjon. Dermed ble han tildelt sitt fangenummer og han var på vei mot fengselscella.

Da grep president George W. Bush inn. Han satte til side fengselsdelen av straffeutmålingen. De

andre elementene blir opprettholdt, og Libby vil fortsatt stå i strafferegisteret. Samtidig utelukket ikke presidenten full benådning på et seinere tidspunkt. Libby har anket dommen og ankesaken går sin gang i rettssystemet. Der kan saken bli avvist, omgjort eller opprettholdt. Presidenten kan velge å benåde sin betrodde medarbeider som det siste han gjør før han forlater Det ovale kontor i januar 2009.

Det som er klinkende klart etter avgjørelsen mandag, er at Lewis Scooter Libby ikke kommer til å sone en dag i fengsel, til tross for alvoret i dommen mot ham og den harde holdningen som presidenten og hans regjering har inntatt overfor andre domfelte. En kommentar til avgjørelsen oppsummerer det meste: «Det er ingenting som fortere gjør en konservativ til en liberaler enn en fellende dom».

Omstendighetene og bakgrunnen for saken

handler om opptakten til invasjonen i Irak. Bush kunne ikke risikere at Libbys hittil usvikelige lojalitet likevel kom til å svikte ved utsikten til flere

måneder bak lås og slå i et føderalt fengsel. Slik blir presidentens inngrep i straffeprosessen et misbruk av makten som grunnloven gir presidentembetet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer