Knusende dom:

- Misbruk og ukultur

Det er ingen grunn til at stortingsrepresentantene skal ha de gullkantede ordningene Dagbladet har avslørt, mener jusprofessor Mads Andenæs. - De må fjernes umiddelbart, slår han fast.

DOBBELT OPP: Stortingsrepresentantene får dobbelt med feriepenger, og feriepenger på sluttpakka. Det kalles misbruk av jusprofessor Mads Andenæs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DOBBELT OPP: Stortingsrepresentantene får dobbelt med feriepenger, og feriepenger på sluttpakka. Det kalles misbruk av jusprofessor Mads Andenæs. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en del av ukulturen på Stortinget. Og enda viktigere, det vil bli oppfattet av folk flest som en ukultur hvor stortingsrepresentantene har gitt seg selv fordeler som andre ikke har.

Det sier jusprofessor Mads Andenæs, en av Norges mest anerkjente arbeidslivsjurister.

Fredag kunne Dagbladet fortelle at stortingsrepresentantene får utbetalt feriepenger dobbelt opp. Avsløringen kommer like etter at en ny pendlerboligskandale felte stortingspresident Eva Kristin Hansen. Mandag morgen fortalte Dagbladet at representantene på Stortinget også får feriepenger på etterlønna, noe som er helt uvanlig.

TILBUDSSIDEN: Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier hun ikke kommer til og gå av som Stortingspresident etter at det ble kjent at hun hadde leilighet i Ski mens hun sto oppført som leietaker hos Trond Giske i Trondheim. Video: Emma Dalen / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Politiet skal nå etterforske sakene om politikere som har fått pendlerbolig i strid med regelverket.

- Misbruk

Toppjurist Andenæs peker på at de siste avsløringene kommer etter en rekke skandaler knyttet til Stortingets spesialordninger, fra den såkalte gullpensjonen, til etterlønn og reiseregninger.

Professoren mener det han kaller en ukultur må få konsekvenser.

- Poenget er at nå har vi sett så mye misbruk at nå må dette ryddes opp i, sier Andenæs til Dagbladet.

- Dette må bli brakt til en rask slutt. Dette misbruket gjør at særordningene må bli strammet inn på, og i en betydelig grad bortfaller, fortsetter han.

- Må fjernes umiddelbart

Ordningen med ekstra feriepenger som Dagbladet nettopp har kastet lys på, bør fjernes umiddelbart, ifølge eksperten.

- Feriepengeordningene er en ordning som bare bør bortfalle. Den har ingen begrunnelse. Den bør opphøre som en særordning, slår Andenæs fast.

Han mener det ikke finnes noen grunn til å vente på flere vurderinger av den lukrative feriepengeordningen.

- Det er ingen grunn til å vente på utredninger av andre forhold som ikke har med feriepengene å gjøre, dette må gjøres nå.

Kong Salomo

Andenæs er klar på at dette er en særordning der stortingsrepresentantene får ekstra betalt, på en måte vanlige lønnsmottakere ikke får ta del i.

- Denne ordningen har ingen bærekraft i begrunnelsene. Det er ikke noen grunn til at de skal ha det. Den bør tas bort.

ALVORLIG SAK: Politisk kommentator Martine Aurdal om situasjonen rundt at Eva Kristin Hansen har gått av som stortingspresident. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Frank Karlsen. Vis mer

Jusprofessoren understreker at det finnes argumenter for flere av de spesielle ordningene stortingspolitikerne nyter godt av.

- Jeg er sympatisk innstilt til at det må være en del særordninger, for stortingsvervet er spesielt. Og vi skal ha insentiver til at folk gir seg, og ikke sitter og holder fast på postene sine.

- I rettferdighetens navn må vi ikke glemme at stortingsrepresentanters valgperiode kan komme til en brå slutt. Det er i vår alles interesse at stortingsrepresentanter skal være rimelig kompensert.

Stortingets administrasjon er knapp i sin kommentar til Dagbladets sak:

- Så lenge representantene er folkevalgte har de ikke mulighet til å opparbeide seg feriepenger, og det er bakgrunnen for denne ordningen. Ordningen er vedtatt av Stortinget, skriver stortingsdirektør Marianne Andreassen i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer