Misbrukt av faren - fikk ikke én krone

STAVANGER (Dagbladet): For 12 år siden ble «Tone» (24) seksuelt misbrukt av sin far. Høyesterett dømte faren til å betale over 200000 kroner i erstatning og oppreisning. Han har ikke gitt henne én krone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Tone»s far var lenge borte fra familien på grunn av en konflikt med hennes mor. Da pappa plutselig dukket opp igjen, ble den 12 år gamle jenta kjempeglad.

- Mor prøvde å hindre ham i å ha samvær med meg, for hun visste hvordan han var. Men for meg var far en helt, forteller hun.

Han kjempet seg til en måneds ferie med sin datter og tok henne med seg til utlandet. Det ble de verste ukene av hennes liv.

Rekorderstatning

- Han misbrukte meg seksuelt. Store deler av tida tilbrakte jeg innestengt på et hotellrom. Flere kvelder kledde han meg opp i sexy klær og tok meg med på svære diskoteker. Han behandlet meg som kjæresten sin, sier «Tone».

To år seinere ble faren i lagmannsretten dømt til ett år og åtte måneders fengsel. Høyesterett bestemte at han skulle betale erstatning og oppreisning på over 200000 kroner, den gang en rekordsum.

- Har penger

Men faren hennes har aldri hatt jobb, og det var ingen penger å hente. «Tone» søkte om voldsoffererstatning og fikk datidas maksimalbeløp på 150000 kroner. Resten av gjelda, som med årenes løp har forrentet seg til 90000 kroner, vil hun sannsynligvis aldri se noe av.

- Min far har alltid hatt mye penger - kjørt flotte biler og strødd om seg. Men pengene har han tjent på uærlig vis. Jeg vil aldri til å få et øre av ham.

I dag er «Tone» ei sterk kvinne på 24 år. Hun har jobb, hus, bil og egen familie og er slett ikke i beit for 90000 kroner.

- Jeg er ikke interessert i pengene hans, kunne godt gitt dem til veldedighet om så var. Men det er tross alt Høyesterett som har sagt at han skal betale, og det er urettferdig at han skal slippe unna straffen. Alle instanser jeg har kontaktet, sier de ikke kan gjøre noe. Hva er da poenget med å idømme erstatning? spør «Tone».