Misbrukt av nynazister

TV 2-kjendis Barbro Fagerbakk (20) raser etter at en nynazistisk organisasjon har lagt ut lettkledde bilder av henne på sin nettside.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kort tekst til bildet framheves Fagerbakks «nordiske» trekk på en måte som er kjent fra nazistisk propaganda:

«En ting er i alle fall sikkert; Barbro er Blond og Fager. Og for å være Fager må du være nettopp Blond. Fordi ordet fager betyr lys eller blond. Altså av nordisk herkomst.

På engelsk heter fager eller lys «fair» som igjen betyr rettferdig og real og som igjen viser til en nordisk «blond» egenskap. Artige saker. Ingen tilfeldighet det nei,» heter det på nettsida.

Fagerbakk raser mot artikkelen.

-  Jeg fikk vite om dette fordi noen hjemmefra hadde sett nettsida. Så fikk jeg telefoner fra folk som lurte på om jeg var høyreekstremist. Jeg ble jo mildt sagt sjokkert, og mest av alt ekstremt sint. Jeg kan ikke legge nok vekt på at jeg tar sterkt avstand fra alt det de står for, raser Fagerbakk.

«Farmen»-kjendis

Fagerbakk var tidligere deltaker i den populære TV-serien «Farmen». Nå er hun programleder i «Kjendisjakta» på TV 2.

-  Jeg har aldri opplevd noe liknende før, men jeg er i det minste glad for at jeg ble gjort oppmerksom på det såpass raskt. Nå er det viktig for meg å få sagt at jeg tar avstand fra dette, sier Fagerbakk.

Hennes arbeidsgiver TV 2 krever at artikkelen blir fjernet umiddelbart.

-  Vi har sendt en henvendelse til organisasjonen der vi innstendig oppfordrer om at de fjerner artikkelen fra nettsidene, slik at verken Barbro som person eller TV 2 blir satt i sammenheng med denne organisasjonen. Jeg mener at hennes navn blir satt i et uheldig lys, sier Jørund Rasdal Unneland, informasjonsmedarbeider i TV 2.

Advokat på saken

Før jul ble Fagerbakk portrettert i mannebladet FHM i sammenheng med kåringen av «verdens 100 mest sexy kvinner». Det er bildene fra denne bildeserien som nå er lagt ut på det nynazistiske nettstedet.

-  Vi har satt Bonniers (FHMs eier, red.anm.) advokater på saken, og de har kontaktet organisasjonen. Her går organisasjonen veldig langt over streken. Det er trist at vi skal bli involvert i noe som er så langt borte fra vårt politiske ståsted som det er mulig å komme. I tillegg får vi svertet navnet når det tas til inntekt for fullstendig forkastelige holdninger, sier redaktør Stig Jacobsen i FHM.

-  I utgangspunktet krever vi at den skal fjernes, men vi utelukker ikke andre tiltak, sier han.

SVERTET: TV 2-kjendis Barbro Fagerbakk fikk telefoner fra folk som lurte på om hun sympatiserer med høyreekstreme grupper, etter at navnet hennes og bilde er lagt ut på et nynazistisk nettsted.