<strong>- SJOKKERT:</strong> Julie Vik innrømmer at hun ble sjokkert av å få eget bilde misbrukt til telesex-reklame, og forteller at hun nå kvier seg for å dele bilder av familien sin på Instagram. Foto: Privat
- SJOKKERT: Julie Vik innrømmer at hun ble sjokkert av å få eget bilde misbrukt til telesex-reklame, og forteller at hun nå kvier seg for å dele bilder av familien sin på Instagram. Foto: Privat Vis mer

Misbrukt i telesex-reklame: - Sjokkert

20 år gamle Julie Vik ble kontaktet av en mann som hadde fått tilsendt et bilde av henne i en telesex-tjeneste.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble litt sjokkert, for det er jo en veldig rar ting å få tilsendt. Det føltes veldig merkelig å plutselig, og midt på dagen, skulle gå inn på en side som selger telesex-tjenester.

20 år gamle Julie Vik fra Kristiansand ble nylig kontaktet av en mann på Instagram.

Av en kvinne tilknyttet koseprat.no hadde denne mannen fått tilsendt bildet av det som ble presentert som «Connie 22» i en messenger-chat, med beskjed om at hun angivelig var tilgjengelig for telesex.

Han gjenkjente kvinnen på bildet som Julie Vik.

Saken er omtalt av flere medier, deriblant Nettavisen og TV 2.

- En feil

20-åringen fra Kristiansand har nylig flyttet til Oslo sammen med kjæresten, og har Instagram-profilen «Vikjulie» med over 20.000 følgere.

For et par ukers tid siden ble hun altså kontaktet av en mann som opplyste om at et av bildene fra hennes Instagram ble benyttet av tjenesten koseprat.no.

<strong>CHATTEN:</strong> Mannen fikk tilsendt bildet av Julie Vik som ble presentert som «Connie 22». Skjermdump: Messenger
CHATTEN: Mannen fikk tilsendt bildet av Julie Vik som ble presentert som «Connie 22». Skjermdump: Messenger Vis mer

- Jeg kjente ikke mannen, men han hadde sett bilde av meg gjennom en venn som fulgte meg på Instagram, forklarer Vik til Dagbladet.

Hun forklarer at hun måtte gå inn på nettsidene for å se om dette var et mye brukt bilde som lå på nettsidene til selskapet.

- Egen regning og risiko

Koseprat.no eies av Abacom AS. Til Nettavisen sier selskapets advokat, Ingvild Opøien, at kvinnen som sendte bildet av Julie til mannen ikke er ansatt i firmaet, men en konsulent som er «selvstendig næringsdrivende som driver sin virksomhet for egen regning og risiko».

Konsulenten skal ha informert om at hun, ved en feil, oversendte dette bilde fordi det lå ved en annonse som var lastet ned på hennes område.- Det har bare blitt oversendt denne ene gangen, på forespørsel, ved en feil - tidspunktet var nattetid, og hun var trøtt, forklarer Opøien til Nettavisen.

Hun bekrefter videre at selskapet i ettertid har avbrutt kontrakten med konsulenten.

VETERAN: Caroline Berg Eriksen går inn i sin fjerde sesong i «Bloggerne» på TV 2, og forteller om hva som står på agendaen denne høsten. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Dagbladet har stilt advokat Opøien følgende spørsmål på epost:

-Hvordan kunne dette skje? -Vi så svaret ditt til Nettavisen, hvor det kommer fram at kvinnen som sendte bildet var trøtt. Burde ikke dette vært dobbeltsjekket før man publiserte bildet? -Hvordan følger dere opp kontakten med Vik videre?

Opøien svarer per epost til Dagbladet at «forutsetningen for spørsmålsstillingen er feil».

- Ingen konsulenter er ansatt i Abacom/klienten. Samtlige er selvstendige næringsdrivende. I likhet med andre næringsaktører driver de virksomhet for egen regning og risiko. Samtaler med kunder, og inntekt, velger de selv, herunder med hvem, når og hvordan kontakten utøves. Samtalene foregår hjemmefra, uten noen form for oppsyn fra klientens side, skriver advokaten.

- Et uhell

- Klienten har kontrakt med den enkelte, og fakturerer for bruk av driftsrelaterte fellestjenester, fortsetter Opøien, som også skriver at kontrakten regulerer visse forpliktelser for å kunne kjøpe tjenester fra Abacom - som at det ikke skal benyttes uregulerte bilder av andre i virksomhet mot kunder.

- Da klienten ble gjort kjent med saken/Julie Vik fra Nettavisen, ble det sendt ut melding til konsulentene for å finne ut hva som hadde skjedd. Det ble klart at en konsulent hadde sendt bildet. Hun avgav forklaring på hvorfor, jfr. Nettavisen. Hun har ikke publisert bildet, kun sendt bildet til en person, en gang, ved et uhell, sammen med flere andre bilder, etter forespørsel fra en kunde, skriver Opøien.

Ifølge advokaten har ikke klienten en selvstendig rolle i oppfølging av konsulentene i deres virksomhet.

- Dette handler ikke om en handling foretatt av klienten, men av en ekstern, selvstendig aktør som selv håndterer egen virksomhet/inntekt/markedsføring, forklarer hun.

Hun skriver videre at oversendelsen av bildet ikke er akseptabelt.

- Klienten har full forståelse for reaksjonen fra Julie Vik. Konsulenter som opererer innen egen virksomhet må selv ta ansvaret for egne handlinger. Imidlertid kan klienten avslutte kontrakten ved kontraktsbrudd, noe som skjedde mot denne konsulenten. Hun kan selvsagt operere videre selv i virksomheten sin, men da uten at hun har anledning til å benytte tjenester fra klienten.

- Sikkert mange som har trodd på det

Til Dagbladet forteller Julie at hun synes det hele er ekkelt, og at hun frykter at mange har trodd at hun at hun selger telesex.

Foreløpig har ikke Vik anmeldt hendelsen, men vurderer det fortsatt sterkt, forklarer hun til Dagbladet. Etter å ha snakket med politiet, ble hun også rådet til å anmelde hendelsen.

20-åringen forklarer at hun alltid har vært nøye med hva hun har delt på Instagram.

Bildet som ble brukt i chatten var opprinnelig tatt da hun var på restaurantbesøk med familien.

Gitt at hun selv er nøye med hvilke typer bilder hun deler på sin åpne profil på bildedelingstjenesten, kommer hun ikke til å legge om vanene hva gjelder akkurat det.

Likevel er hun klar på at hun kommer til å tenke seg nøye om før hun deler bilder av egen familie.

- Jeg har blitt mye mer oppmerksom på at jeg for eksempel ikke kan legge ut bilde med lillesøsteren min, for man vet jo ikke hvor langt folk går med denne bruken. Og jeg vil jo ikke forårsake henne noe, sier hun og legger til:

- Akkurat nå tenker jeg at jeg ikke kan legge ut noe som helst med familien min, for jeg stoler ikke på noen akkurat nå. I alle fall ikke med mindre man har privat bruker, sier Vik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer