Misbrukt mulighet

Hvorfor inviterer ikke Norges beste kommunikatorer oss på en forestilling som er verdt å anmelde?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEVNAKER (Dagbladet): Det burde vært ukas nyhet som ble presentert på pressekonferansen fra regjeringens budsjettkonferanse på Thorbjørnrud ved Jevnaker. Vi skulle fått høre om regjeringens varslede storsatsing, som tente oss som gassbluss, som viste hvem som har styringa, og hvem som sitter i opposisjon. Vi skulle hørt Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen i kraftfull duett i nyhetssendingene i NRK fra klokka 14 og utover. Vi skulle sett dem fremme et overraskende, men etterlengtet og framfor alt konkret budskap i solrike, vakre omgivelser ved Randsfjorden, i utkanten av bygda som er et Norge i miniatyr. Slik burde dagen ha vært for en regjering som vil noe, som har parlamentarisk makt til å forme et budsjett for neste år på over 700 milliarder kroner uten at noen kan endre en tøddel på det, som har råd til å legge kanskje 300 milliarder kroner til side og bringe oljeformuen opp i nesten 2000 milliarder kroner. Slik skulle dagen ha vært for en regjering som kjenner Frp\'s pust i nakken, som er presset av frafalne sosialdemokraters stigende forventninger og misnøye. Gjengen fra Soria Moria, som bruker eventyrmotivet for alt det har vært, burde sørget for en slik dag for seg selv og for dem som har valgt dem.

SELV OM budsjettprosessen er i startfasen, burde de ha kunnet legge fram noe. Bare én visjon eller én nyhet hadde gjort susen. Viggo Johansen og Pål T. Jørgensen hadde ryddet sine redaksjoner og invitert til debatt om denne dristige satsingen, som regjeringspartiene nå, allerede seks måneder før statsbudsjettet legges fram, var enige om. Opposisjonen hadde frådet av misunnelse. Samtalen hadde gått rundt bordene i landets kantiner. Internasjonal presse hadde fanget det opp, hvis det var stort nok. Vi skulle kjent den nasjonale stoltheten over å se vår egen statsminister og finansminister i busserull og lusekofte på CNN, i BBC, i svensk og dansk tv fortelle om dette urnorske grepet, om frimodigheten og skaperkraften i det norske annerledesdemokratiet, freidigheten i den norske økonomistyringen.

I STEDET funderte NRKs Olav Gran-Olsson på om han skulle dra hjem, finne fram opptakene fra alle de 25 budsjettkonferansene han har dekket, redigere dem sammen og vise folk sannheten: De har sagt det samme, alle sammen, uansett hvilken regjering de har representert. Og det har stort sett vært ullent preik, dysset ned av finansdepartementets byråkrater og modellberegninger, preget av at det ennå er lang tid før alle brikker har falt på plass. Forsiktig, vagt og ullent.

LIKEVEL har en samlet rikspresse hvert år kjørt i karavane fra Oslo, over Sollihøgda, forbi Sundvolden hotell, langs Steinsfjorden over Steinssletta, forbi Klekken over Haugsbygd og ned til Jevnaker som av uviss grunn har vært vertskap for regjeringers budsjettkonferanser i uminnelige tider. Vi har kommet i håp om en nyhet. Om økt skatt eller skattelettelser. Om kutt i overføringene til landbruket eller om økte overføringer til barnefamiliene. Om ditt eller datt. For når regjeringen samles og drøfter det viktigste en regjering kan drøfte, budsjettet, da er det alvor. Da bør det være alvor. Da rykker vi ut, parat til å fylle vår rolle, formidle nyhetene til det norske folk. Men som oftest har vi reist skuffet hjem og laget en såkalt vri på noe nesten uten substans, for å rettferdiggjøre en dags arbeid og fotografens reisegodtgjørelse. Slik også i år.

HVORFOR SKUSLER regjeringen bort en slik mulighet? Hvorfor inviterer ikke Norges beste kommunikatorer, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen, oss på en forestilling som er verdt å anmelde? Skjønner de ikke at de må levere? At de må bruke litt tid til å tenke igjennom og forberede et budskap når medier som til sammen dekker 10 ganger Norges befolkning kommer på besøk? Jo, da. De sa da noe.

At det aller viktigste var å unngå at renta øker for mye for fort. For da vil 130 000 småbarnsfamilier oppdage at de har for mye gjeld. Men politikk er noe mer enn å forhindre at bilen havner i grøfta. Det er ingen som takker en bilist for å ha holdt seg på veien. Vi forventer det av ham. Det ligger liksom i kortene. Politikk er noe mer.

BUDSJETT: Dette er en pressekonferanse fra en budsjettkonferanse. En enestående mulighet for politikere som vil kommunisere med sine velgere.