- Misbrukte 14-åring med tannbørste

Nye avsløringer fra tortur-fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uken anklages de amerikanske fangevokterne i det beryktede Abu Ghraib-fengselet nok en gang for fysisk og seksuell mishandling.

Tre irakere og en jordaner går til sak i den føderale retten i USA etter å tilbrakt opptil fire år og fire måneder i Abu Ghraib. Alle ble til slutt løslatt uten tiltale. Nå anklager de fangevokterne sine for tjue tilfeller av lovbrudd, deriblant tortur, seksuell mishandling, overfall og krigsforbrytelser.

Tidligere har flere amerikanske soldater blitt dømt for fangemishandling, etter at det i 2003 kom for dagen bilder av fanger som ble utsatt for svært alvorlige overgrep. Det er imidlertid første gangen sivile har blitt tiltalt i denne saken. De saksøkte er de to selskapene L-3 og CACI, samt tre sivile som arbeidet for dem i fengselet med forhør av fangene og som tolker.Dekket fange med avføring
- En av tolkene fra L-3 tvang meg til å drikke så mye vann at jeg kastet opp blod gjentatte ganger før jeg besvimte, hevder irakiske Mohammed Al-Taee ifølge nyhetsbyrået AP. Etterpå skal tolken ha bundet han et plastrør rundt penisen hans for å hindre urinering, før han tvang i ham enda mer vann.

En annen tolk som også jobbet for L3, skal ha holdt jordaneren Wissam Al-Quraishi i bakken mens en annen helte avføring over ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg så ham også delta da en 14 år gammel gutt mistenkt for terrorisme ble seksuelt misbrukt med en tannbørste, sier Al-Quraishi, som selv skal ha blitt hengt fra en stang i taket i ei uke mens han ble slått og fikk elektrosjokk.

De to andre saksøkerne, Suhail Al-Shimari og Saadoon Al-Ogaidi, skal blant annet ha blitt utsatt for elektrosjokk, mat- og søvnmangel, truet med henrettelse og blitt tvunget til å marsjere naken foran de andre fangene.

- Anklagene er fullstendig grunnløse, hevder det ene selskapet, CACI, til BBC News.

FLERE AV FANGENE SKAL HA BLITT TRUET MED HUNDER: Soldaten på bildet ble tiltalt i 2006 for fangemishandling. Foto: AP PHOTO
FLERE AV FANGENE SKAL HA BLITT TRUET MED HUNDER: Soldaten på bildet ble tiltalt i 2006 for fangemishandling. Foto: AP PHOTO Vis mer

Selskapet er også tiltalt for å ha ødelagt dokumenter, videofilm og bilder som dokumenterte mishandlingene og for å ha holdt fangene borte fra inspektører fra Røde Kors.

Usikkert om de kan dømmes

Titusener av sivile amerikanere har arbeidet for det amerikanske forsvaret i Irak, og mange av disse har arbeidet i etterretningstjenesten og på slagmarken som vanlige soldater, så vel som i Abu Ghraib-fengselet.

- Mange av de militære har blitt holdt ansvarlige i en krigsrett. Men de private arbeidstakerne som deltok i torturen av disse fangene, har hittil sluppet unna, sier Susan Burke, som representerer de fire saksøkerne til CNN.

Det er imidlertid usikkert hvorvidt leiesoldater og andre sivile som er hyret inn av den amerikanske staten, kan dømmes for overgrep mot irakere i en sivil, amerikansk domstol.

Les også:
•Hvordan kan folk bli så onde?

•Tusenvis ble drept fordi media spredte disse bildene

•Leiesoldatene er blitt milliardindustri

AVSLØRTE FANGEMISHANDLING: Her blir en fange torturert med strøm. Dette bildet fra 2003 satte igang etterforskningen av forholdene i det irakiske fengselet Abu Ghraib, der USA holder personer de mistenker for terrorisme. Foto: AP PHOTO
AVSLØRTE FANGEMISHANDLING: Her blir en fange torturert med strøm. Dette bildet fra 2003 satte igang etterforskningen av forholdene i det irakiske fengselet Abu Ghraib, der USA holder personer de mistenker for terrorisme. Foto: AP PHOTO Vis mer

•- Fanger smurt inn med mensblod

•FN: Steng Guantanamo og hemmelige fengsler

- Misbrukte 14-åring med tannbørste
FANGENES ADVOKAT: Susan Burke representer de fire saksøkerne. Hun håper at også de sivile som skal ha deltatt i fangetorturen, vil bli straffet.
LEIDE UT PERSONALE TIL TORTUR-FENGSELET: Nå er selskapet saksøkt for fangemishandling og for å ha ødelagt bevis.